Британският студент, който беше задържан в сряда за замеряне с яйца на крал Чарлз Трети беше освободен, но получи забрана да носи яйца на обществени места, предаде Франс прес, като се позова на публикации в британската преса.

“Тази страна е построена върху кръвта на роби”. Мъж замери Чарлз с яйца (видео)

23-годишният Патрик Телуел беше задържан вчера, 9 ноември, след инцидент в северния английски град Йорк, където новият крал и съпругата му Камила бяха на посещение. Докато двамата бяха приветствани от събралото се множество, младият екоактивист хвърли няколко яйца по крал Чарлз Трети и едва не го уцели.

Пред в. "Мирър" Телуел потвърди, че е бил в ареста до 22 ч. местно време, след което е бил освободен при условие повече да не се доближава до краля и да не носи яйца на обеществени места. От вестника уточняват, че той все пак ще има право да си купува яйца, в случай че пазарува.

Патрик Телуел е бивш кандидат на Зелената партия и активист от екологичната организация "Бунт срещу унищожението". По време на инцидента той е демонстрирал антимонархически настроения и е крещял, че Великобритания "е построена с кръвта на робите". 

Протестиращи хвърлиха торта върху восъчна фигура на крал Чарлз III (видео)

По думите на Телуел хората, дошли да приветстват краля, са се ядосали много на неговата протестна акция. "Те ме дърпаха за косата и плюеха по мен", каза още той пред "Мирър" и добави, че е получил дори смъртни заплахи.

73-годишният крал Чарлз Трети, който ще бъде коронясан през май догодина, осем месеца след като се възкачи на британския трон, не се радва на популярността на майка си - Елизабет Втора, която бе обожавана от британците през цялото ѝ 70-годишно управление. Откакто стана британски крал, той все пак започна да печели одобрението на народа.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм