Отглеждането на зеленчуци около блоковете и в зелени общински терени в кварталите ще бъде забранено с новата Наредба за обществения ред, съобщи днес зам.-кметът на Варна Тодор Иванов, цитиран от БТА. Той представи проекта на документа, който предстои да бъде приет от Общинския съвет в крайморския град.

Иванов уточни, че по текстовете от наредбата са направени след много предложения от граждани и неправителствени организации, част от които ще бъдат взети под внимание.

Ще бъде засилен контролът върху детските площадки, посочи зам.-кметът. По думите му се обмисля вариант на тях да се допускат малчугани до определена възраст, както и да не бъдат допускани възрастни хора, които не придружават деца. За любителите на бездомни животни също ще има промени. Иванов посочи, че ще се допуска те да бъдат хранени само ако няма замърсявания на околната среда. Собствениците на домашни любимци пък ще бъдат задължени да чистят след животните си, когато ги разхождат.

Като сериозен проблем се очертава употребата на скари и барбекюта по терасите на блоковете, допълни Иванов. По думите му се обсъжда вариант да бъде забранено ползването на уреди, при чието употребяване има повече пушек. 

Още новини от Варна