Отсъствието на адвокат Емануил Профиров от Столичната адвокатска колегия стана причина днес делото за убийството в пазарджишкия квартал „Запад“ да не тръгне по същество. Във второто заседание от процеса трябваше да бъдат изслушани показанията на свидетели. Стана ясно обаче, че защитникът на подсъдимия Никола Райчев няма да се яви поради заболяване.

Прокурорът по делото Георги Кацаров и защитникът на семейството на убития Ангел Здравков адвокат Кръстьо Кърпаров бяха единодушни, че при така създалата се ситуация делото не може да се гледа - Райчев е обвинен в тежко престъпление и задължително изискване по закон е да има защитник.

Стана ясно обаче, че болничният на адвокат Профиров не отговаря на текст от Наредбата за медицинската експертиза, който казва, че когато болният трябва, а не може да се яви пред съдебната власт, е задължен да представи болничен от лекарска комисия по образец, утвърден от министрите на здравеопазването и правосъдието. А в документа следва изрично да е посочено, че той не е в състояние да се яви в съдебна зала.

Съдът насрочи следващо съдебно заседание за 11 септември. Ако дотогава адвокат Профиров не представи болничен лист, отговарящ на изискванията, ще бъде санкциониран с глоба до 1000 лева. Определени бяха и дати за следващи заседания - по едно всеки месец до януари 2025 година.

Днешното отново протече с масов граждански потест пред Съдебната палата. Десетки хора издигнаха лозунги с искане Райчев да бъде съден като хладнокръвен убиец и да получи възможно най-тежко наказание.

Убийството бе извършено на 29 септември 2023 година на улица в кв. „Запад“ пред погледите на множество очевидци. Двамата младежи се познавали бегло.Смята се, че между тях е възникнал спор за момиче. В пристъп на ревност Никола извадил нож и намушкал два пъти Ангел, който починал на път за болницата от тежка кръвозагуба.