Изложбата „Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам“ (Магия и магичност в българската народна култура), беше открита в Етнографския музей – Пловдив. Експозицията пренася в загадъчния и тайнствен свят на магиите, тя може да бъде и полезна, и вредна, разказа в интервю за Дарик директорът на музея доц. Ангел Янков. 

Магията съпътства делниците и празниците на хората още от праисторическите времена. Тя е съвкупност от действия и обреди, правени с вярата, че чрез определени средства и начини, човек е способен да въздейства върху себеподобните, животните и природата. Владеят я хора, свързани със свръхестествените сили: магьосница, билкарка, вражалица, мамница. Те по различен начин влияят върху живота и смъртта. Вярва се, че магьосниците използват „тайното“ знание за добро или за лошо, могат да помогнат или да навредят на хората.

Магията на българина е в силата на духа му, преодолял векове изпитания и във вярванията му, устояли на времето.

Изложбата представя различните лица на магията, магичната сила на растенията и тяхната употреба. Разкрива ритуали, обичаи, персонажи и предмети, играли важна роля в ежедневието на предците ни. Благодарение на илюстрациите на пловдивската художничка Дафина Терзиева всеки, посетил изложбата може да се доближи повече до техния свят. Чудни са поверията за различните магии – как  да свалим месечината, да превърнем човек в животно, да се предпазим от змей или да ни заобича любим човек... 

Още много интересни и любопитни истории, свързани с магията в нашата култура, чуйте в интервюто на Искра Койчева с доц. Ангел Янков.

На 27 и 28 март в Регионален етнографски музей – Пловдив ще се проведе научна конференция с международно участие „Магията или вярата в свръхестественото“. Тя е посветена на доц. д-р Николай Колев – основоположник на Търновската етнографска школа, дала стотици специалисти, работещи в научни институти, университети, музеи и др.

Темата на конференцията е насочена към изследване на  свръхестественото и съответните магически вярвания и практики, които съпътстват човечеството още от праисторията, та до ден днешен. Разбира се, в центъра на проучванията ще бъде поставен въпросът за мястото и ролята на магията в българската народна култура.

В конференцията ще се включат над 40 изследователи, представители на различни университети, научни и културни институти, национални и регионални музеи, училища и др.

Събраните доклади ще бъдат отпечатани в научен сборник, който ще е част от поредицата „Годишник на Регионален етнографски музей – Пловдив“, Т. 8.

Този проект се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.