Поне 5 лева отгоре е цената на агнешкото месо тази година, две седмици преди Великден, показа проверка на darik.bg. В магазините агнешката плешка върви от 27 до 30 лева за кг., докато миналата година е струвала от 21,50 до 26 лева. Най-скъпо тогава се е продавало месото в Пловдив, а най-ниска е била цената в Бургас, показват данни на Системата за агропазарна информация.

Тази година най-евтино за празника ще ви излезе, ако заложите на агнешки ребра – цената им е около 25 лв. за кг. Най-висока цена държат котлетите и бутчето – над 30 лв. за кг. В търговската мрежа се продават и цели агнета, които излизат от 12 до 16 кг, като цената е около 25-26 лв. за кг.

Ако търсите по-евтино месо, то търговци предлагат агнешко, внос от Македония и Испания. Уточнява се, че месото е замразено, а килограм плешка или бут, внос от съседката, е около 22 лв. Испанското е по-скъпо и върви по 27 лв. за кг. Най-ниска цена държи замразено бутче с кост от Нова Зеландия, като килограмът е 20 лв. 

Според Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация обаче причината за по-високата цена в магазина не е при фермерите.

„Тази година цената на агнешкото от фермата е същата като през миналата година. Килограм живо тегло върви между 10 и 13 лева, когато говорим за цени на дребно - тоест хората да си го купят директно от животновъда. При цените на едро – за търговци, цената е около 8-9 лева за килограм без ДДС”, обясни Колев за darik.bg.

Затова, според него, няма обяснение цена в магазина над 30 лв. В доста държави агнешкото е по-евтино, отколкото у нас, категоричен е Караколев.

„Българският пазар на този етап е най-добър, той е най-скъп и това го поставя на първо място за родните фермери. Има държави, в които цената на агнешкото е по-ниска, отколкото у нас. Например в Македония, Румъния и Испания агнешкото месо е по-евтино. Причините са много – технология, различна структура на селското стопанство, причината не е една и не е свързано със субсидиите”, допълни той.

Затова родните фермери продават на вътрешния пазар. Засега засилен внос няма, но не е изключено непосредствено преди Великден да се появи вносно македонско месо. Македония в момента е основният ни конкурент, защото агнешкото им е по-евтино от българското поне с 20%. Причината е, че Македония не е член на Европейския съюз и фермерите там не трябва да отговарят на високите изисквания за отглеждане и производство, на каквито отговаряме ние. Румънско агнешко в момента почти няма у нас. Има много малък внос, каза съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

И той потвърждава, че най-евтино е замразеното агнешко от Нова Зеландия. То се внася цяла година у нас и освен при преработвателите и в магазините, отива и в ресторантите, каза Караколев. Затова той съветва - най-добре е да си купите цяло агне директно от фермата. През последните години това е най-предпочитаният метод за снабдяване за празниците. Едно цяло агне тази година ще ви излезе около 300 лв., тъй като заради късния Великден, агнетата ще пораснат повече.

Освен месото, великденската трапеза не може да мине без яйца, козунак, салата и ракия. Общо миналата година за четиричленно семейство пазарът за Великден е струвал около 160 лв., показват данни на Системата за агропазарна информация. Най-много – 161,66 лева е излизал пазарът в Монтана, а най-евтино са посрещнали празника във Варна – 155,30 лв. Килограм козунак пък се е продавал между 9,40 и 11 лв., а яйцата са стрували от 50 до 62 стотинки за брой, като най-висока е била цената им в Монтана и Ловеч. Дреболиите за агнешката дробсърма излизат от 14 до 15 лв. за кг. Доста по-скъпо от тази година обаче е била цената на олиото – 4,50 лева за литър, докато сега то може да се намери и под 3 лева на промоция.

*Снимката е илюстративна

132 лева е най-скъпият козунак тази година. Той е италианско панетоне с глазура от сицилиански бадеми, като цената е за 1 кг. Продава се в бутиков магазин в София. Масовите козунаци тази година също са по-скъпи, но пък има огромно разнообразие за всеки вкус и джоб. Най-обикновените в хипермаркетите вървят по 3-4 лева, а луксозните изпълнения стигат до 60 лева за килограм. Пекарни предлагат козунаци с глазура от шоколад, а цената им е 23 лева за 0,450 кг.

*Снимката е илюстративна

Заради по-късния Великден тази година, който се пада чак в началото на май, ще се радваме на по-евтина салата за трапезата. Причината е, че вече излиза и българското производство и така стоката по пазарите става повече, а цената й пада. За сравнение миналата година краставиците са вървели по 4 -4,50 лв. за кг, а доматите от 3,80 лв. до 5 лв. Сега цената на краставиците е около 3,50-4 лева за килограм, колкото е и на доматите. Търговци вече предлагат и сорт „Гергана“, за който искат по 6-7 лв. за кг. По-скъпи са и розовите домати – 5-6 лв. за кг. Зелена салата можа да се намери и под 1 лев, а връзка лук върви по 0,90 – 1,20 лв. Според производители до Великден се очаква зеленчуците да поевтинеят още, ако търговци не вдигнат спекулативно цените за празника.