Младежите от „Запази доброто“ за поредна година събират за Великден хранителни продукти за възрастни хора в нужда в Северозападна България. В събота и неделя доброволците ще разчитат да съберат основните дарения за своята кампания, като са организирали са и изнесен пункт.

„Ще очакваме дарителите в нашия временен пункт в град София, квартал Младост 1А, блок 510. Всеки продукт за нас е ценен и важен, не е важно количеството, а хората на дойдат и всеки да помогне, с каквото може“, разказа пред Дарик доброволката от „Запази доброто“ Йолита Панчева.

Тя сподели, че подбора на възрастните хора са направили с помощта на кметовете от Община Мездра, които са им дали списъците с най-нуждаещите се възрастни хора, които са и самотно живеещи. 

„В момента кампанията, която тече е „Подари великденски обяд на пенсионер в нужда“, като сме се насочили към възрастните хора в Северозападна България. Раздаването на продуктите ще се случи на 20 и 21 април, когато целият ни екип ще посети пенсионерите, ще им обърнем внимание и ще им подарим събраните хранителни продукти, които добри хора са ни дали“, каза Йолита. 

Всеки, който иска може да се включи с дарение на хранителните продукти с дълъг срок на годност, като брашно, олио, захар и сол.

„Кампанията може да се подкрепи и с финансови средства, като чрез тях ще закупим плодове и зеленчуци, както и козунаци“, обясни доброволката. 

По думите ѝ със сигурност възрастните хора имат много повече нужда да поговорят с някого и да споделят какво им се е случило през деня или как им е преминал живота.

„Срещали сме се с хора с много различни професии. Сещам се за една история с една възрастна дама, тя беше най-възрастна в селото. Тя е била бивша учителка, която си е посветила целия живот на децата. Много ни се зарадва, когато ни видя, защото каза: Вие сте млади хора и се опитвате по някакъв начин да покажете, че младите хора в България наистина искат да правят добро и ги интересуват другите“, разказа Йолита Панчева. 


Чуйте цялото интервюто на Тодор Пантилеев с Йолита Панчева от „Запази доброто“ в прикачения звуков файл.