ЕС стана втората голяма световна икономика, която намали лихвения си процент тази седмица. Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви понижение на основния си лихвен процент от рекордно високите 4% на 3,75%. Преди дни това направи и Канада, която също намали официалния си лихвен процент по кредитите. Ходът на ЕЦБ идва в момент, когато избирателите се отправят към урните за европейските избори, а и се очаква резултатът да отрази недоволството на хората от натиска върху разходите за живот.

Линдзи Джеймс, инвестиционен стратег, заяви, че ходът е бил дълго чакан и ще бъде облекчение за потребителите и бизнеса на континента. „ЕЦБ изпревари Английската централна банка и Федералния резерв на САЩ, които потенциално все още са на няколко месеца от намаляване на лихвите, и ще вдъхне живот на икономиката, която отчаяно се нуждае от някаква форма на стимулиране“, каза тя.

През последните две години централните банки поддържат високи лихвени проценти, за да ограничат темповете на нарастване на цените, като повечето от тях се стремят към годишна инфлация от 2%.