На официална церемония  кметът инж. Атанасов връчи награди за признателност към просветители!

За първа година Община Кюстендил връчва награди за принос в сферата на културата. Номинациите за изявени личности, със значим принос в развитието на местната, регионална и национална култура бяха направени от директорите на културните институти по покана на кмета инж. Атанасов.  Девет доказани професионалисти, дали своя принос в различни сфери на културата бяха номинирани,  а двама от тях бяха отличени и получиха почетния плакет на Община Кюстендил.

Кметът инж. Атанасов благодари за всеотдайния им труд и  подчерта , че те са хората, които възпитават, обучават и насочват нашите деца, което е най- важната и отговорна мисия в нашето общество.

Арх. Юлий Фърков бе посмъртно отличен с Награда на община Кюстендил за принос в сферата на културата 2024 г.

От името на семейството му наградата получи главният архитект на Община Кюстендил Теодор Илиев.

„Благодаря, за тази наградата от името на семейството му и за уважението и високата оценка, която тя символизира за живота и труда на арх. Фърков. Надявам се неговото страст и любов за Кюстендил да е докоснала сърцата на всеки който го познаваше и работеха с него, за да продължим борба му за развитие на нашия потенциал като културен и туристически център“, заяви арх. Илиев.

Наградата  на община Кюстендил  за принос в сферата на културата за 2024 получи Проф. Валентин Господинов.

Удостоени с Номинация за принос в сферата на културата бяха още:

Доц.  д-р Ангел Симеонов Джонев

Мирослава Божидарова Таскова

Димитър  Георгиев Божилов

Михаил   Георгиев Калдъръмов

Виолета Йорданова Атанасова

Евгени  Симеонов Серафимов

Галинка Дамянова Симеонова

 Кметът инж. Атанасов награди  и отличени  педагози в сферата на образованието на база мотивирани предложения от директорите на кюстендилските училища и детски градини.

В категория „Учител в предучилищно образование“ за постигнати високи резултати, творческа активност и издигане авторитета на образованието в Община Кюстендил се отличават:

Виолета Димитрова- ДГ „Славейче“, Надя Николова- ДГ „Еделвайс“ и Силвия Николова- Атова- ДГ „Първи юни“

В категория „Учител в начален етап, ЦПЛР-ОДК“ за постигнати високи резултати, творческа активност и издигане авторитета на образованието в Община Кюстендил се отличават:

Галина Гикова-Александрова- Шесто ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, Елка Пенкова- НУ „Св. Климент Охридски“, Любка Радкова- ЦПЛР-ОДК и Ренета Михалкова ОУ „Св.св. Кирил и Методий“.

В категория „Учител в прогимназиален етап“ за постигнати високи резултати, творческа активност и издигане авторитета на образованието в Община Кюстендил  се отличава Снежинка Тодорова- ОУ „ Св.св. Кирил и Методий“

В категория „Учител в гимназиален  етап“ за постигнати високи резултати, творческа активност и издигане авторитета на образованието в Община Кюстендил  са отличени:

Албена Джонева- ПМГ „Проф. Емануил Иванов“, Борислав Гошев- ПГИМ „Йордан Захариев“, Диляна Боева- ПГИМ „Йордан Захариев“ и Донка Стоянова- ЕГ „Д-р  Петър Берон“

„Млад учител на годината“

В Категория :“Млад учител в предучилищното образование“ за постигнати високи резултати, творческа активност и издигане авторитета на образованието в Община Кюстендил се отличават:

 Ралица Андонова- Христова – ДГ Слънце

 В Категория: “Млад учител в начален етап, ЦПЛР- ОДК“ за постигнати високи резултати, творческа активност и издигане авторитета на образованието в Община Кюстендил се отличават:

 Васил Василев- НУ  Св.Климент Охридски“

В Категория: “Млад учител в гимназиален етап “ за постигнати високи резултати, творческа активност и издигане авторитета на образованието в Община Кюстендил се отличават:

Миглена Цекина- ПМГ „Проф. Емануил Иванов“,

Директорът на ОУ “Паисий Хилендарски“ Здравка Тасева е Директор на годината за област Кюстендил.