Остра дискусия се разрази в обществото във връзка с предложението на правителството висшето образование у нас да стане безплатно за студентите държавна поръчка в държавните висши училища. Наред с одобрението на идеята, доста хора възразиха срещу нея с различни аргументи, сред които това, че таксите не са най-големият проблем за студентите, че мярката не е обсъдена с тях, че е популистка и, че няма да доведе до желания резултат. 

Като недобра мярка и пример за политика на парче определи идеята за безплатното висше образование Йоан Стоянов, студент в трети курс по право в СУ „Св. Климент Охридски”. По думите му няма задълбочен анализ дали тази мярка, заимствана от други държави, ще постигне същия резултат и у нас.

„Липсват необходимите проучвания затова дали действително това е някакъв проблем пред българските студенти. Липсва допитване до тях; една такава презумпция, че единствено семестриалната такса ще е основният фактор някой да не записва висше образование и различни други аргументи, които се виждат в мотивите, които звучат сякаш идват от ученическо есе, а не от държавната администрация“, коментира Йоан Стоянов.

Според него много други мерки, които биха били полезни за студентите, не се обсъждат като например въпросът със стипендиите. В последните години няколко пъти беше увеличен максималният им праг, но няма средства, за да бъдат подкрепени повече студенти.

По думите му това предложение е лош пример за популизъм, защото идва в момент, в който не това е разговорът в обществото и изглежда като опит да се вдигне доверието в правителството. Студентите не изключват и възможността таксите да бъдат и увеличени, което ще усили тежестта върху държавния бюджет. Налице е и едно практическо затруднение - вече тече срокът за плащане на семестриалните такси. Това означава, че студентите следва да ги внесат, пък ако предложението бъде прието, университетът ще им върне парите. Таксата на Йоан Стоянов е 400 лв. на семестър, но той съвместява ученето с работа и споделя, че въпреки трудното финансово положение, приема разхода за образованието си като инвестиция и приоритет. Според него необходимо е да се помисли за мерки, които биха стимулирали наистина учещите, сериозни и отговорни студенти.

Предложението за отпадане на таксите беше оповестено преди няколко дни от премиера Николай Денков с аргумента, че това е продължение на политиката на правителството за осигуряване на достъпно, всеобхватно и качествено образование, наред с безплатните детски градини, училища и учебници. Предложението е подкрепено от НПСС, заяви тогава неговият председател Даниел Парушев.

„Това ще даде достъп на много млади хора, въпреки трудностите, които имат, въпреки инфлацията, която е в цяла Европа и в България, могат да имат достъп до висше образование“, коментира Парушев и добави, че тази стъпка ще подобри качеството на образованието.

Съветът на ректорите на висшите училища в България също подкрепи идеята за безплатно висше образование, обяви по време на брифинга в МС и председателят му акад. Лъчезар Трайков. Той подчерта, че възможността за тази промяна се приема като покана за разговор, който е отдавна иницииран от висшите училища за начина на финансирането им. 

По интересен начин е уреден въпросът със заплащане на висшето образование във Великобритания. Там таксите за степен бакалавър са еднакви за всички университети и са в размер на 9 250 паунда на година. Всеки англичанин, решил да следва обаче, може да изтегли заем от държавата за обучението си, разказа Кристиян Йочев. Той е студент в трети курс в университета в Саудхемптън и изучава компютърни науки.

Заемът се изплаща обаче само в случай, че човекът получава заплата над 27 хиляди паунда годишно. Ако тя е по-ниска – връщането спира. А ако в продължение на 30 години след завършването не е изплатен изцяло, остатъкът се опрощава. Да изтеглят този заем имат право всички британски граждани, както и постоянно пребиваващите чужденци, придобили този статут преди Брекзит. Останалите чужденци са имали тази възможност преди Великобритания да напусне ЕС,  но сега вече нямат. Системата с държавното финансиране на висшето образование в Англия има плюсове и минуси, коментира Кристиян Йочев.

Сред големите бонуси е, че всеки може да учи в университет. Това обаче води до отпадане на немалка част от студентите в процеса на следването, заяви Йочев. 

Отпадането на таксите ще струва на бюджета между 120 и 150 млн. лв. годишно. Резерви има и ако парламентът приеме предложението, средствата ще бъдат осигурени, посочи финансовият министър Асен Василев. Той обясни и личната си позиция по въпроса – че при безплатно висше образование, студентите трябва да имат задължение да работят няколко години в България, за да върнат инвестицията на държавата.

Предложението за промени в ЗВО и отпадане на таксите е качено за обществено обсъждане на платформата strategy.bg. То ще продължи до 28 февруари.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм