Символиката и значението на Деня на Европа и Деня на победата, руската пропаганда в България, предизвикателствата пред управляващата коалиция и ролята на президента Радев обсъдиха политологът Милен Любенов и професорът по философия Димитър Вацов в ефира на „Кой говори?“ по Дарик с Пролет Велкова.

Според Димитър Вацов проблемът с 9 май датира още от Съветския съюз, защото празникът се превръща в ден на легитимация на един доста страшен тоталитарен режим.

Русия даде изпреварващ отпор на агресията, заяви Путин

„Сега имаме същия модел на използване на Деня на победата над фашизма за легитимация на путиновия авторитарен, вече тоталитарен, режим“, посочи професорът и отбеляза, че празникът е двузначен, имайки своята бяла, но и тъмна страна.

За политолога Милен Любенов Денят на победата е и денят, с който започва началото на разделението на Европа, докато Денят на Европа показва, че мирът и обединението на Европа са възможни.

Той припомни декларацията от Шуман и коментира, че за пръв път от 72 години след тази декларация Европа се намира във война.

Петков: Трябва да отстояваме ценностите на мира, единството и обединението

„Това е война в сърцето на Европа, срещу Европа и ще има дълготрайни последици не само върху глобалната архитектура за сигурност, но и икономическите последици от този конфликт тепърва ще ги виждаме на свой гръб. Този ден е е повод за размисъл оттук насетне какво трябва да се направи, така че този конфликт да приключи“, заяви Любенов и допълни, че денят е и повод европейските лидери да преосмислят определени политически грешки от миналото.

„Най-важното днес е, че този конфликт обедини Европа както никога досега и това отваря нови възможности в посока на засилване на интеграцията и федерализацията на Съюза“, подчерта политологът.

Великобритания обяви нови санкции срещу Русия и Беларус

Димитър Вацов коменитира и войната на информационния фронт, посочвайки резултати от скорошно проучване на Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София, което показва, че разделението у нас тече с надигналата се руска пропаганда.

Изследването измерва какви са руските послания, през кои медии протичат, колко често се появяват и кои са техните говорители.

Сравнението между месец май на тази и предишната година показва 10 пъти повече руската пропаганда в България.

Съветник на Навални: Путин има огромна мрежа на влияние в Европа, но тя е подценявана

Според Милен Любенов по-опасното е, че тази пропаганда е подсилвана от държавници, политически партии и публични фигури.

„Войната свали всички маски. Само ако допреди 3 месеца имаше различни интерпретации за дадени партии и политици, на практика днес виждаме техните истински лица“, коментира Любенов.

Той е на мнение, че българското общество е много ясно ориентирано геополитически, но тези разнопосочните оценки за това, кой е виновен в конфликта Русия – Украйна, се дължат изцяло на пропагадната война.

„Има десетина до двадесет говорители в България, които възпроизвеждат руските опорки всеки ден“, смята Вацов. 

Радев: Нинова се опитва да избяга от подписа си за износ на оръжия за Украйна

Относно ролята на президента Румен Радев, професорът заяви, че има опасност да се тръгне към президентски режим.

„Радев надскача постоянно правомощията си, държи се противоконституционно в определни случаи и изключително трябва да се внимава да не се окажем в ситуация той да бъде разпознат каот някакъв спасител на нацията, защото това означава авторитарна власт и завиване в неясни или по-скоро ясни посоки, различни от националния ни интерес в ЕС и НАТО“, предупреди Вацов.

„Виждам Радев като най-голямата заплаха в момента за България“, допълни той.

По думите на Милен Любенов също се забелязва една тенденция на авторитарен уклон, което наистина тревожи.

Асен Василев: В следващите 4-5 години ще сме във военна икономика

Според Вацов до голяма степен оцеляването на българското правителство зависи от външни фактори – от развитието на войната в Украйна, от действията на ЕС и санкциите срещу Русия, както и от „огромната неяснота“ на ИТН и тяхното поведение в политическото пространство.

Милен Любенов прогнозира, че в краткосрочен план правителството ще оцелее, но перспективите не са добри.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм