43 минути – толкова продължи първото пленарно заседание след двуседмичната ваканция на депутатите. Те се събраха днес, но от утре отново са в предизборна почивка – до 6 ноември.

В четвъртък и петък те няма да имат пленарни заседания. Мотивът е да не се използва парламентарната трибуна за кампания. А дори само за днешното 43-минутното заседание на парламента отново се стигна до скандал.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова излезе с остра декларация за случилото се на местните избори. Тя отправи обвинения за купуване на гласове и за внушаване на страх и заплахи:

"Развихрихте ужасяваща компроматна война срещу опонентите. Жлъч, омраза и насъскване на българския народ едни срещу други - по принципа разделяй и владей".

Соцлидерката обяви, че веднага след втория тур на местните избори БСП ще отвори въпроса за въвеждане на машинно гласуване.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова също заяви, че нейните депутати ще търсят съгласие за промени на изборните правила. Не пропусна обаче да отправи и политически нападки към опонентите си:

"От една страна, преди няколко дни чухме от колегите от ляво, че са спечелили максимален брой гласове и са изключително успешни на тези избори, при условие, че имат наистина шанс само в два областни града. От друга страна сега слушаме за манипулации."

За 43 минути депутатите успяха да гласуват и две остави – на Лиляна Павлова и на Волен Сидеров.

Две оставки гласува парламентът

Сидеров е депутат от 14 години, но реши да си тръгне от парламента в разгара на предизборната кампания, за да покаже желанието си да стане кмет на София. Той остана извън балотажа, но е избран за общински съветник:

"Да, вероятно ще се възползвам от това да вляза в Столичния общински съвет. Там има много далавери за разкриване и аз ви обещавам интересни сюжети от СОС", заяви Сидеров.

Павлова пък напуска парламента, защото беше предложена от кабинета и одобрена за заместник-председател на Европейската инвестиционна банка.

Чуйте повече от репортажа на Мария Папазова в прикачения звуков файл