Сръбският президент Александър Вучич обяви „разоръжаване на Сърбия“. По думите му страната ще остане с 30-40 000 единици оръжие, а наказанията за притежание на незаконни оръжия ще бъдат много високи.

Затягането на мерките идва след масовите убийства в последните два дни. Първото бе в училище, където 13-годишен ученик уби 9 души – 7 момичета, едно момче и охранител, и рани още 7 души. Второто бе в района на Младеновац, където млад мъж откри безразборен огън в три села, като уби 8 души и рани още 14.

Втора масова стрелба в Сърбия с осем жертви

Вучич сравни ситуацията в Сърбия с атентатите от 11 септември в САЩ и с масовите убийства в Крайстчърч. Затова освен разоръжаване, Вучич обяви 2-годишен мораториум за разрешителни за нови оръжия и полицай във всяко училище.

Втора масова стрелба в Сърбия

За незаконно оръжие, което може да получи разрешение, се предвижда от 1 до 8 години затвор, за такова, което не може, като автомат „Калашников“ – от 2 до 12 години. За бомби и гранати наказанието е до 15 години, като минималното е 5 години лишаване от свобода. Предвижда се и увеличение на наказанията за носене на опасни предмети като ножове и друго хладно оръжие.

Ученик с пластмасов пистолет предизвика паника в сръбско училище

"Това е нападение срещу цялата наша страна и всеки гражданин го усеща. След убийството на тези деца всички сме шокирани. И тези от нас, чиято работа е да сме трезви, рационални, отговорни и сериозни, ходим като зомбита вече 24 часа и сме в недоумение", заяви Вучич.

По думите му ще бъдат назначени 1200 полицаи в следващите шест месеца и ще бъдат прехвърлени още 1000 служители в училищата.

Ученикът, убил девет души в Белград, е бил бит в училище

"В Белград има 3331 училища, затова ще има и 3331 полицаи, които да стоят на пост в тях. Със сигурност ще станат и повече, за да могат да се сменят, да почиват и т.н. Искаме да осигурим спокойствие на нашите деца и родителите", подчерта Вучич.

За втората стрелба сръбският президент заяви, че е била терористична атака, при която специалните части са имали задача да арестуват и неутрализират терорист. Вучич бе категоричен, че злодеят е бил арестуван и никога повече няма да види бял свят, защото няма да излезе от затвора.

Стрелбата в Белград: Ученикът е ходил на стрелбище с баща си преди убийствата

Той каза още, че правителството ще приеме заключение, с което да нареди на МВР спешно за подготви промени в закона за боеприпасите, който ще затегне условията за носене на оръжие. Вучич обяви, че ще последва разоръжаване на Сърбия и ще бъдат направени такива проверки, след които страната ще остане с 30-40 000 единици оръжие.

„Ще разоръжим напълни Сърбия. Наказанията за притежание на незаконни оръжия ще бъдат много високи, така че нека да видим как може да направите нещо като това, което се случи вчеря“, заяви Вучич, добавяйки, че ще бъдат затегнати и условията за използване на ловно оръжие.

Какви са законите за притежание на оръжие в Сърбия?

Предвиждат се 6-месечни и едногодишни проверки, включително лекарски, психиатрични и психологически прегледи. И когато съответните служби кажат, в срок от 48 часа, задължителен тест за психоактивни субстанции.

Пореден инцидент в Сърбия: Младеж простреля 18-годишния си приятел с пушка

Междувременно още един инцидент със стрелба в Сърбия, при която след изстрел с въздушна пушка 18-годишно момче бе ранено в гърдите от свой приятел. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм