Кметът на Пазарджик Петър Куленски обявява 2-ри май, вторник, за неучебен ден за всички ученици на територията на общината. Заповедта не важи за детските градини и детските ясли, за които 2 май е присъствен ден, съобщават от пресцентъра на местната администрация.

Според Закона за предучилищното и училищното образование кметът на всяка община може да обяви до 3 неучебни дни в рамките на една учебна година за училищата на територията на общината. Така учениците ще почиват шест дни - от 1 до 6 май включително. 1 май е Денят на труда, който е официален почивен ден. По план 2 май трябваше да бъде учебен, а от 3 до 6 май е великденската ваканция на учениците.

„Осъзнаваме, че образованието играе ключова роля в развитието на нашето общество. В същото време ние сме твърдо убедени, че упоритата работа заслужава и почивка с време, прекарано със семейство и приятели - те имат жизненоважно значение за пълноценното развитие на младите хора. Сигурни сме, че учениците ще използват почивните дни, за да ги прекарат с близките си, както и да подобрят своята подготовка за предстоящите изпити и задачи“, коментира Петър Куленски.