След успешно организирана медицинска конференция от футболния клуб Лудогорец миналата година, през тази предстои нова такава. Тя ще се проведе в неделя, 21-и май, на следващия ден след дербито между Лудогорец и ЦСКА. Темата на конференцията ще бъде "Медицински проблеми в детско-юношеската възраст". Ще протече в два модула - "Травматизъм и терапията му в детско-юношеска възраст" и "Хранене и здраве в детско-юношеска възраст". Ще присъстват около 70 души, което е почти двойно повече от миналата година. Лектори ще бъдат преподаватели от Медицинския университет във Варна, от Университетската болница в Русе, а гости ще са партньори от фирма за генетичен анализ, както и от фирма Zepter.

Първата медицинска конференция, която Лудогорец организира миналата година, е прецедент в българската медицина. Това е така, защото за първи път футболен клуб организира подобно мероприятие. Темата миналата година беше "Проблеми на гръбначния стълб", травматизмът във всичките му аспекти и гръбначните изкривявания като социално значим проблем. След проведената дискусия тогава и обмяна на полезна информация, стана ясно, че  в региона на Североизточна България има достатъчно квалифицирани специалисти, към които и пациенти, и медицински лица могат да се обръщат. Така не е необходимо да се пътува много надалеч, за да се получи квалифицирана медицинска помощ.  

Повече за първата медицинска конференция, както и за основните теми на предстоящата втора, разказа д-р Ивайло Якимов в интервю за Дарик радио и dsport.  

Д-р Ивайло Якимов е завършил Медицински Университет Варна. Специалността му е „Спортна медицина“. Има 25 години стаж в спорта. Завършил е допълнителни курсове и квалификации по функционална велоергометрия, допинг-контрол, хомеопатична терапия, флосинг-терапия.


Работил е в Медицински Център по рехабилитация и спортна медицина-Варна, както и в следните футболни клубове – Спартак Варна, ЦСКА, Литекс, Хартс (Шотландия). Опит в работа има и в спортовете баскетбол, волейбол, хандбал, бойни спортове, художествена гимнастика, лека атлетика, спортно ориентиране, ултрамаратон, моторни спортове.
От 2013 до 2016 г е лекар на ПМО на Лудогорец при участието в първата Лига Европа и първата Шампионска лига. От 2018 г до настоящия момент е лекар на Академия Лудогорец, където работи с всички формации на Академията и с втория отбор на клуба.

"Надяваме се втората медицинска конференция да стане част от вече традиционно провеждане на такъв тип мероприятия. Какви са причините за организирането на такава конференция?! Лудогорец не е само футбол, въпреки че чрез него клубът е известен в България и Европа. Нашият клуб развива и доста активна социална активност по много направления. След разговори между медицинския екип и ръководството се роди идеята да се подаде ръка на различни медицински специалисти от Североизточна България. Точно по социални причини решихме медицинската конференция да бъде преимуществено за тях. Знаем колко е трудно в днешни времена контактуването по различни професионални направления, обмяната на информация, на иновативни технологии, особено в малките населени места, малки болници и малки медицински центрове. Хубавото е, че в първата медицинска конференция участваха, както медицински преподаватели, лекари от Русе и Варна, така и различни медицински специалисти от малки населени места. Нашите медицински конференции не се ограничават само в областта на спорта, спортната медицина, спортната травматология и въобще материя, свързана със спорта. Ние търсим доста по-мащабно представяне на различни теми, за да могат специалисти в медицината, които работят не само със спортисти, да получат контакти и знания. Идеята е също да знаем, че в случай на нужда, в съседния град, в съседната болница, има човек, към когото можем да се обърнем, независимо какъв е проблемът", разказва д-р Ивайло Якимов.  

     "Втората медицинска конференция с тема "Медицински проблеми в детско-юношеската възраст" ще се проведе в неделя на нашия стадион "Хювефарма Арена" в една изключително атрактивна обстановка. Ще започне в 9:30 и ще приключи около 15:30 часа. Очакваме присъствието на около 70 души, което е почти двойно повече от миналата година. Темите, които ще разискваме са доста интересни. Лектори ще бъдат преподаватели от Медицинския университет във Варна, от Университетската болница в Русе, а гости партньори от фирма за генетичен анализ, както и от фирма Zepter".

Чуйте цялото интервю с д-р Ивайло Якимов в приложения звуков файл.