Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) изслушва днес разследващия журналист и съосновател на Антикорупционния фонд (АКФ) Николай Стайков и и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Двамата са поканени от кадровиците за изясняване на обстоятелствата около скандала с т.нар. "частен клуб за магистрати", за който се разбра след показния разстрел на Мартин Божанов-Нотариуса.

Соченият за дилър на влияние в съдебната система Божанов беше убит в края на януари в София, а след смъртта му МВР и прокуратурата съобщиха, че той е разследван за имотни измами и оказване на натиск над магистрати по граждански и наказателни дела. Информация за него в базата данни на прокуратурата датира от 2004 г., откогато са налице 25 преписки и досъдебни производства, свързани с Божанов.

През 2020 г. двамата съдии Владислава Цариградска и Цвятко Лазаров подават сигнал до ВСС, че са заплашвани именно от въпросния Мартин Божанов заради дела, които гледат. Тогава на Цариградска е назначена охрана с решение на министъра на правосъдието. Преди седмица съдия Цариградска коментира пред bTV: "Въпреки че шест месеца за моята сигурност е изразходван огромен държавен ресурс, нито МВР, нито прокуратурата предприеха някакви действия за разследване на посегателствата спрямо мен и спрямо правосъдието".

През 2021 г. името на Мартин Божанов беше замесено в разследването на Николай Стайков от АКФ - "Списък за бърз контрол", в което се разказва за дейността на Нотариуса и връзките му с действащи магистрати.

По време на обиск миналата седмица вътрешният министър обяви, че с Божанов е свързван частен клуб в столичния кв. "Гео Милев", в който са се срещали магистрати и до който достъпът бил ограничен със специални магнитни карти.

Установени са множество откази за образуване на досъдебни производства по линия на Божанов, постановени основно от прокурори от Софийската районна прокуратура. Въпреки това след разстрела от държавното обвинение обясниха, че се канели до дни да му повдигнат обвинения за имотни измами, пране на пари, принуда и заплаха към магистрати. Убийството обаче ги възпрепятствало.

Правосъдният министър Атанас Славов призова в понеделник институциите да стигнат до върховете на схемата. "Решимостта ще бъде установена на база внесените обвинителните актове и дисциплинарни производства, случаят трябва да бъде разнищен докрай", коментира министърът и допълни, че когато станат ясни имената на магистратите, ще поиска тяхното дисциплинарно наказание. "Има заведение, в което магистрати и политици не трябва да влизат", каза правосъдният министър.