Детската писателка Мария Йонова даде старт на програмата „Лято в библиотеката” 2024  в парка зад паметника на Христо Ботев във Враца. Инициативата се организира от Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца.

Мария Йонова представи детската книга „Виола и Укулеле бързат за влака“ (изд. „Мармот“), която е и втората от поредицата „Истории от Слънчевата улица“. Тя разказа на малките гости историите с мишлето Укулеле и зайчето Виола, които се отправят към вълнуващо пътуване.

Героите в този пъстър свят, илюстриран от Марта Андреева, са много различни и в същото време между тях има разбирателство, умеят да си прощават, готови са да си помагат и творят заедно щастието си. Книгата е подходящ за деца между 3 и 7 години.

Мария Йонова израства в библиотеката, където майка ѝ работи. Оттогава да бъде сред книги, е най-естествената форма на съществуване за Мария, а да създава вълшебства върху страници, с времето се превръща в нейна мечта. Вдъхновението си черпи от своите две прекрасни деца. Затова поредицата „Истории от  Слънчевата улица“ категорично не е написана в тишина, а сред смях и веселие. Точно както ѝ подхожда.

Програмата на лято в библиотеката включва занимания за деца от вторник до петък, включително.

Чуйте какво каза директорът Силвия Павлова за лятната инциатива, която радва деца от всички възрасти не за първи път.  Тясподели, че всичко, което търсиш, може да се намери в библиотеката. Чуйте в прикачения звуков файл:

От 25 юни, всеки вторник до 20 август, от 11:00 ч., в Детски отдел на библиотеката, ще се провежда клуб по програмиране за деца. Заниманията включват работа с малки цветни роботчета Dash & Dot Robots, които ще помогнат на участниците да се впуснат в света на забавното кодиране. Подходящо е за деца от 7 до 10 години.

Всяка сряда, от 19 юни до 28 август, е запазена за четене на приказки на открито за най-малките приятели на книгите. Лятната ни читалня и тази година ще посреща деца и родители в парка зад паметника на Христо Ботев. Началният час е 10:30 ч. Всеки път ще пристига и пътуващата библиотека – електрическия библиобус, пълен с книги за най-малките читатели. 

От 27 юни до 25 юли, от 11:00 ч. ще се организира за първи път в библиотеката работилница „Творческо четене на български и английски език”. Тя е насочена към децата над 5 години и ще премине като забавно четене на приказки, запознаване с българската и английската азбука и време за творчество.  

Четвъртъците са посветени също и на тийнейджърите и една от последните моди сред тях – препоръчването на книги с помощта на новите технологии и инструментите на социалните мрежи. Вдъхновени от новите тенденции стартираме предизвикателството #КниженИнфлуенсър – да покажем, че четенето е модерно. Инициативата започва на 4 юли от 13:30 ч. и ще се проведе още два пъти – на 18 юли и 8 август. Планирани са срещи с ментори, сред които книжни блогъри и букстаграмъри.

В петък оставяме време за майсторите на ръчното творчество в Детски отдел, където от 28 юни до 23 август, дори най-малките могат да се окажат сръчни изобретатели на картички, книгоразделители, както и всичко, което може да се направи от хартия. Ателието „Приказни игри” се осъществява със съдействието на Български център за дизайн – Враца.

В рамките на инициативата „Лято в библиотеката“ 2024, всяко дете може да отправи своето видеопослание към нас, като честити рождения ден на Регионална библиотеката „Христо Ботев“ – Враца, която тази година навършва 70 години! В кратките клипове, децата могат да споменат и няколко причини защо обичат библиотеката. Видеата могат да се изпращат като лично съобщение в социалните ни мрежи – фейсбук и инстаграм. В края на лятото, видеата ще бъдат обединени в общ клип, който ще бъде разпространен в нашите информационни канали по случай рождения ден на библиотеката.  

През лятото библиотеката ще се включи и в съвместна дейност с общински културен център „Музейко” – град София. Планирана е изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема”, която ще гостува във Враца на 19 и 20 юли. Екипът на „Музейко“ ще представи разнообразни образователни формати, съпътстващи изложбата, в които децата ще развият умения, като наблюдателност, креативност, критично мислене, емпатия към живата и неживата природа. Част от планираните срещи са с деца, настанени в центрове за настаняване от семеен тип.

През цялото лято в Детски отдел и Тийн зала на библиотеката ще бъдат обособени кътове за настолни игри и рисуване.

Всички инициативи са безплатни и са с предварително записване.

За повече информация: на място в библиотеката на ул. Петропавловска 43, e-mail: libvratsa@libvratsa.org и тел. 0879 54 89 16