Все още няма официален документ, който да посочва на какво основание са задържани българските риболовни кораби в Румъния. Това заяви на брифинг зам.-министърът на земеделието Георги Събев след срещата си с представители на рибарските групи и всички засегнати страни по случая. Задържаните рибари вече са у нас, но трите български кораба продължават да бъдат задържани на пристанището в Констанца. Събев уточни, че се изчаква юридическия документ, въз основа на който трябва да се реши какви стъпки да бъдат предприети от засегнатите страни.

По оценка на Министерството на земеделието нашите кораби са осъществявали законна дейност в общите води на ЕС в Черно море, заяви зам.-министърът на земеделието Георги Събев.

Всички моряци от задържаните кораби в Румъния вече са на свобода

По думите му протоколът от задържането е бил издаден само на румънски език, като не им е бил предоставен.

Изпълнителният директор на Агенцията по рибарство и аквакултури Ваня Стаматова увери, че рибарите може да разчитат изцяло на подкрепата на българската администрация. От своя страна капитан Красимир Петров, собственик на два от задържаните кораби, каза, че на дневен ред е да си вземат корабите, иначе ще фалират.

Корабите бяха задържани в четвъртък вечерта с мотива за незаконен улов на акули. Българските рибари се завърнаха без повдигнати обвинения, но корабите им останаха на пристанището в Румъния.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм