Временните удостоверения за самоличност, които МВР ще издава за изборния ден на 27 октомври няма да важат за деня, в който ще има балотажи на местните избори, съобщиха на брифинг от Главна дирекция "Национална полиция".

За деня на балотажа гражданите, които се нуждаят от удостоверение за самоличност ще трябва да си извадят ново, ако искат да упражнят правото си на глас. Временни удостоверения от звената "Документи за самоличност"на МВР ще се издават на граждани, които са загубили личната си карта или зеления си паспорт, те са им били откраднати или валидността им е изтекла. В събота удостоверения за самоличност ще се издават от 8.30 до 17 часа, а в самия изборен ден на 27 октомври от 8.30 до 19.30часа.

От началото на октомври са издадени над 61 хиляди лични карти, а от 22 октомври вече се издават и удостоверителни документи, съобщи  ръководителят на Дирекция „Български документи за самоличност” Светлана Ценева.

Важно е да се знае, че ако сте си извадили удостоверение, с което да  гласувате на местните  избори на 27 октомври, няма да можете със същия документ да гласуване и на втори тур на изборите. Необходимо е да си извадите ново удостоверение, поясни Ценева.

"Удостоверителните документи се издават в случай на: изгубена/открадната лична карта или зелен граждански паспорт, лична карта, която е с изтекъл срок на валидност или ако на лицето за първи път ще му се издава лична карта."

14 хиляди служители на МВР ще участват в осигуряването на изборния ден, съобщи заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" старши комисар Тодор Гребенаров. За изборните книжа е осигурена денонощна полицейска охрана .  До момента са получени 365 сигнала за нарушаване на изборния процес,  образувани са 31 производства, задръжани са 11 лица, съставени са 4 акта за административни нарушения и са издадени 1194 предупредителни протокола, съобщи още комисар Гребенаров.