Вежди Рашидов, Иван Гешев и Недялко Недялков качиха своя обща снимка в социалната мрежа Фейсбук. Описанието на снимката е "Време е!". Потребителите предполагат, че това, което ги е събрало, е общ политически проект.

"Браво!" и "Успех!" гласят част от коментарите под снимката. "Трима истински българи!" пише един от потребителите. "Хайде де, време е!", заявява друг.

През лятото на 2023 г. бившият главен прокурор Иван Гешев обяви, че създава гражданско родолюбиво и консервативно сдружение, наречено „Справедливост за България” . В живо включване във „Фейсбук” Гешев уточни, че сдружението ще е основано на християнската етика и българските традиционни семейни ценности.

“Бог, отечество, семейство” щяло да бъде мотото на движението. “Неолиберални идеи застрашават семейството, тях не ги интересува, че според българската конституция българското семейство е от мъж и жена”, добави Гешев. 

Политическият проект на Гешев обаче тръгна с фалстарт. В документите за регистрация на сдружението “Справедливост за България” са объркали политическата със стопанска дейност и съдиите по вписванията ги върнали на поправителен.

Малко по-късно обаче Гешев все пак успя да регистрира движението си и обяви новината във Фейсбук.

Иван Гешев е първият главен прокурор, който е освободен предсрочно от Висшия съдебен съвет (ВСС). Повод за освобождаването му стана фразата „политически боклук“ по адрес на настоящите депутати. Той я изрече на брифинг на 15 май, когато обяви, че няма да подаде сам оставка и демонстративно я скъса.

Преди няколко месеца пък Вежди Рашидов обяви, че подава оставка като председател на парламента и напуска ГЕРБ и политиката като цяло.

До оставката му се стигна в резултат на негови думи към жените, жертви на насилие, изречени в почивката на извънредното заседание на Народното събрание в понеделник - 7 август, на което се обсъждаха промени в Закона за защита от домашното насилие и в Наказателния кодекс. Повод депутатите да прекъснат ваканцията си беше случаят с 18-годишната Дебора от Стара Загора. 

"Кое е по-различно. За насилието, за кое? Има и сега закони. К'во чешеме езици? Всички к**ви се събудиха да се сетят, че преди 15 години са били изнасилвани", каза тогава Рашидов.

След вълна от неодобрение в социалните мрежи, той поднесе официално извинение в позиция, изпратена до медиите. 

"Извинявам се за изречените от мен думи днес по време на почивката на пленарното заседание. Давам си сметка, че използваният от мен език е недопустим, особено в настоящия дебат и момент. Още веднъж моля за извинение пред цялото българско общество и всички жертви на насилие", казва Рашидов.

В същия ден, след като изказването на Вежди Рашидов стана публично известно, от ПГ на ГЕРБ-СДС поискаха той да се оттегли от председателското място в медийната комисия и от Изпълнителната комисия на партията, а скулпторът се извини за думите си. Два дни по-късно Рашидов подаде оставка и като депутат.

Тогава Недялко Недялков, който е издател и създател на агенция ПИК, заяви в коментар, публикуван в няколко медии: "Да, Вежди, чешете си езици. И, да, Вежди – време е да подадеш оставка. Защото си безподобна илюстрация на лицемерието в Народното събрание и некоалицията. Там едно мислите, друго говорите, трето вършите, а четвърто гласувате. Като осъзнаваш, че „к**вите се събудиха след 15 години“, защо гласува безумията за „интимна връзка на повече от 60 дни“? (...) Всъщност, Вежди, к**вите се събудиха отдавна, още като гласувахте правителството. К**те в ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, имам предвид. Парламентарният бардак. (...) К**вите се събудиха, Вежди, защото ти спеше".

А през пролетта на 2023 г., когато Иван Гешев все още беше главен прокурор, Недялко Недялков коментира пред държавното радио: "За Иван Гешев остават малко достойни изходи - или да се втвърди до степен на милиционерщина и на репресивност, или достойно да се оттегли и да влезе в политиката, за да се бори с политиците на техен терен".

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм