При посещението си в Плевен по повод регионална среща с новоизбраните кметове и общински съветници от "БСП за България“ в областите Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Враца, Монтана и Видин, лидерът на партията Корнелия Нинова коментира за Дарик радио, че връщането на доверието в институциите е това, което може да промени атмосферата на работа в българския Парламент.

"Само народът може да го направи и това може да стане на следващите избори, но трябва да внимава, какви хора избира".

Относно това, което може да вкара хората в ролята на определящ фактор на фона на ниската в последните години избирателна активност, лидерът на "БСП за България" каза:

"И сега законът предвижда задължителното гласуване, но това не се прилага на практика. Според мен друго нещо може да предизвика хората да гласуват активно, но това е един дълъг и труден процес и това няма да стане за един ден.

Връщане на доверието в институциите - в Парламента и в изборния процес. Ние обърнахме внимание за това, колко платен и корпоративен вот има, как хората се притискат, за да гласуват за определена политическа сила.

Ако успеем да спрем и преодолеем всичко това и върнем доверието на хората в изборния процес и в институциите, тогава ще се върнат истинските демократични и правови основи.

Това обаче е един много дълъг и труден процес, защото хората са обезверени", каза за Дарик Корнелия Нинова.

По време на срещата в Плевен, тя коментира и друга тема от последните дни:

"Някои казаха: БСП взема завоя към националистически партии. „Възраждане” извикаха от парламентарната трибуна: не можете да правите патриотични съюзи без нас. „Левицата” скочи: защо не сте ни поканили. Партията на европейските социалисти ни размаха пръст, че може да ни изключат. А за какво става дума? Първо, в нашите основополагащи документи, от началото до края, съществува думата „патриотизъм”. „Възраждане” не са в този съюз, защото са националисти. „Левицата” не са поканени, защото на много места работиха срещу нас. Поканени са само онези партии, с които работихме добре и показахме резултати.

ПЕС, която уважаваме, пуснаха публично писмо със заплаха към БСП, в която няма и една вярна дума – нито „Атака” е в този съюз, нито Николай Малинов.

Ние уважаваме Европейския съюз и искаме България да е член. Ние сме партията, която най-много е допринесла за това. Но искаме България с изправено чело в ЕС, която като равноправен член да защитава националния си интерес”, обясни Корнелия Нинова. 

Относно това, дали ще покани "Левицата!" в новата широка коалиция, Корнелия Нинова каза:

"Няма да ги поканим! Левицата на местните избори на много места много грубо игра срещу БСП".