Община град Добрич кани гражданите и гостите на града на 26 септември от 18.00 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“ да присъстват на официалната церемония за връчване на Националната литературна награда „Дора Габе“ и отличие.

Лауреат на Националната литературна награда „Дора Габе“, която тази година ще се връчи за пети път, е Стефан Цанев – поет, белетрист, драматург. Носител на Отличие за изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе е Марина Константинова – поетеса, автор на белетристични творби.

Слово за голямата поетеса Дора Габе ще представи проф. дфн Миглена Николчина. Наградите ще бъдат връчени от г-н Йордан Йорданов – кмет на Община град Добрич.

Входът е свободен.

Националната литературна награда „Дора Габе“ е учредена през 2002 година и се връчва за първи път през следваща година (2003) по повод 115 години от рождението на Дора Габе. Наградата се връчва на пет години за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и принос в националната литература. Наградата може да бъде съпътствана от отличия: за принос в научното изследване и популяризиране  на творчеството на Дора Габе, както и за принос в превода на художествени произведения.

Носители на НЛН „Дора Габе“ са: Елка Няголова (2003), Лиляна Стефанова (2008), Рада Москова (2013) и Камелия Кондова (2018). Носители на Отличие са: Издателска къща „Пламък“ с директор Георги Константинов, Иван Атанасов, Леда Милева, Петър Крумов, Национална литературна и артистична академия и Драгни Драгнев.

Тази година след  Решение на Общински съвет град Добрич носител на Националната литературна награда „Дора Габе“ става СТЕФАН ЦАНЕВ – поет, писател, драматург, а носител на Отличие за принос в изследването и популяризирането на творчеството на Дора Габе е МАРИНА КОНСТАНТИНОВА – поет и белетрист.