Врачанският окръжен съд днес произнесе осъдителна присъда за подсъдимия А. Н. Той бе признат за виновен в това, че на 12.03.2022 г. в гр. Враца при управление на лек автомобил „Фиат Пунто“ при нарушение на правилата за движение по пътищата, а именно чл.119, ал.1 от Закона за движение по пътищата, като не е пропуснал стъпилия на пешеходна пътека пострадал и преминаващия по нея, не е намалил скоростта и не е спрял и по непредпазливост е причинил смъртта на Б. Х., като деянието е извършено на пешеходна пътека, а пострадалият е починал на 14.03.2022 г. в плевенска болница.

Делото премина в едно заседание, като по искане на подсъдимия и неговата защита то се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие – глава 27, чл. 371 т. 2 от НПК. А. Н. призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тях. При този ред на разглеждане на делото, законът задължава съда да намали наложеното наказание с една трета. Наказанието на подсъдимия след редукцията е 3 година „лишаване от свобода“, чието изпълнение е отложено за срок от 5 години. Съдът лиши А. Н. и от правото да управлява МПС за срок от 5 година. Мотивите към присъдата ще бъдат изготвени в законоустановения срок.

Присъдата на Врачанския окръжен съд не е окончателна и може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.