Врачанският художник Александър Василев – Василевса, известен  с абстрактните си произведения и атрактивното им представяне, подреди своя изложба  в Париж.

Изложбата „Споделени движения“  е по покана на Българският  културен институт в столицата на Франция. Открива се на 20 юни и ще продължи 2 месеца. Така  нашите сънародници, които живеят във Франция, а и парижани, ще могат да се запознаят с творбите на Василевса  по време на Олимпиадата.

Художникът, който  от дълги години живееше  в  Англия , се завърна в родния си град Враца и ще остане да работи у дома.

Александър  разказа, че сам е селектирал 40 картини за вернисажа в Париж. Голямо съдействие е получил от  Директорът на Българския културен институт в Париж  Десислава Бинева , на която е изпратил  картините.

 Това са близо 20 проекта, от работата му с известните наши спортисти, завоювали отличия и прославили България. Първата му творба е заедно с Кубрат Пулев от 2013 г. В тях художник и спортист работят заедно върху платното и резултатът винаги е въздействащ на зрителя.

„ Това е моята почит към тях, които прославиха България“, заяви Василевса. Едновременно с това  картините  отразяват и търсенията  ми като художник“.

 Изложбата на видния врачанин ще остане в Париж по време на олимпиадата. Художникът сподели, че мястото е избрано с вкус, има хубава  локация и  още по –прекрасна изложбена площ .  Той представя  пред французите 40 картини – от тях  20 са свързани с проектите му с българските спортисти, а останалите  20 са творби на  фигуративното и абстрактното изкуство, стил в който той работи. .

Повече за идеята на художника  и с кои спортисти е работил , ще научите от прикачения звуков файл:

В Парижката идложба зрителите ще видят по 2-3 картини от всички проекти . Хора  от които се възхищавам – Армен Назарян, Наим Сюлейманов, Ал. Томов, В. Йорданов, Николай Бухалов, Н. Робева и др. Има и италианско присъствие-  на  Франко Барези , легендата от „Милан“.

 Най-титулуваният Михаин Лопес от Хавана също е герой на картините му. За него Василевса говори с искрено възхищение:  „Михаин Лопес  в Париж ще  гони  нова титла.Никой  в историята на олимпизма  не е постигнал толкова много в  класически стил борба, не случайно го наричат  Ужасяващият, коментира художникът.   В Токио не даде една точка на опонентите си.“ Но допълва:

„Най-важното в моята изложба са българските спортисти . Нашите атлети са  националното  ни богатство“.

Художникът се изявява  в един стил, който не е популярен, това го прави оригинален и разпознаваем – авторът го нарича мозаечна живопис, маслени бои и пясък.

Изложбата е част от  културната програма на нашата страна по време на Олимпиадата във Франция. До самите картини  ще бъдат изложени  биографиите и  фотографиите на  българските шампиони,  както и презентации на техните успехи на френски и английски.

„ Такива творби нямат аналог по света“, признава художникът. А после махва с ръка и казва: „Няма значение дали има подобни. Важното е ние да си горим със собствен пламък“. 

След  изложбата в Париж картините му тръгват за Милано, Италия, където ще покаже работата си с Франко  Барези.  След това ще организира изложби в  София и Пловдив.