На среща в Народното събрание, кметът Калин Каменов представи проект на Център за енергийно развитие и нови науки /ЦЕРНН/, който ще се изгради на мястото на ученическото градче във Враца.

Идеята е да се създаде модерен обучителен център с три корпуса, общежитие, спортен комплекс и парк.

Концепцията включва обособяването на Професионална гимназия по Информационни технологии и Енергийни науки, бази на Софийски университет и Технически университет - София, както и зали за практическо обучение и работа. На по-малко от 2 км. от центъра за енергийно развитие и нови науки ще бъде изграден и Индустриален парк.

Специалностите, по които ще се обучават ученици и студенти са - ядрена, водородна, газова и ВЕИ енергетика, IT, киберсигурност, AI, роботика, нанотехнологии.

Предстои обявяването на процедура за изработването на техническия проект на Центъра.

“Темата която ни обединява днес е важна не само за Северозапада, но и за страната. Затова в последните няколко месеца, съвместно с министъра на образованието, председателят на Комисията по образование Красимир Вълчев и представители на бизнеса, обсъдихме идеята за създаване на голям образователен център. С оглед на предстоящите инвестиции не само в атомната енергетика, вярвам че подобен проект, е повече от необходим” - каза Каменов в началото на срещата и заяви, че големият интерес към събитието е потвърждение, че държавата застава зад реализирането на идеята.

Категорична подкрепа към изграждането на Център за енергийно развитие и нови науки заявиха - министри и заместник-министри на образованието, енергетиката, икономиката, иновациите, Българският енергиен холдинг, ректорът на Техническия университет в София, ръководство на Софийски университет, председателят на Комисията по образованието в НС - Красимир Вълчев, заместник-председателят на НС Росица Кирова, народни представители от различни парламентарни групи, ръководството на АЕЦ Козлодуй и ДП РАО, собственици на големи компании в сферата на високите технологии, както и представители на бизнеса.