Изложба с безкомпромисна естетика, представяща даровити български художници с безспорен отпечатък в изкуството. С това изкушава пловдивската публика, „разглезена“ от силните местни традиции, „Колекция с продължение“ на Дарик радио. Това каза Албена Спасова - изкуствовед, при откриването на изложбата в Залите за временни експозиции на Градската художествена галерия (ул. "Княз Александър I" №15). 

Представени са над 40 произведения от 34-ма артисти - ярки имена от различни поколения. Творбите са от богатата колекция на радиото, създадена с любов по инициатива на неговия основател Радосвет Радев. Повечето от изложените картини са  родени по време на прочутите ежегодни пленери на Дарик „Звук и цвят“ край морето.

Истински лукс е всяка година по 15 – 20 артисти да се събират на пленер и тази традиция да продължи 23 години, подчерта при откриването изкуствоведът Албена Спасова – консултант на „Звук и цвят“ и на експозицията. И още: „Изложбата отговаря на високите критерии и традициите в изкуството, които Пловдив има. В този най-прекрасен месец на годината откриването ѝ е  преживяване на празничност“. 

„Тази колекция не е само на Дарик – казваше създателят на първото частно национално радио в България Радосвет Радев – тя е колекция на България, памет на духа…“ – припомни посланието му Доротея Михова – организатор на поредицата изложби.

А главният редактор на Дарик Пловдив Лалка Златанова посочи като обща мисия делото на основателя да бъде продължено. За да има продължение и колекцията.

Вдъхновението да участваш през годините неколкократно в пленерите на Дарик радио и за спомените със създателят на първото частно национално радио в България Радосвет Радев, споделиха пред Дарик двама от участниците в експозицията - художниците Румен Атанасови Стефан Божков.

Откриване на изложбата на Дарик „Колекция с продължение“ в Пловдив

Пловдивската публика може да види произведения на: Андрей Даниел, Албена Петкова, Александър Вълчев, Атанас Парушев, Атанас Хранов, Бранко Николов, Васил Колев, Греди Асса, Георги Йорданов, Гергана Минкова, Гълъб Гълъбов, Димитър Генчев, Емануела Ковач, Емил Атанасов, Иван Шишков, Иво Бистрички, Ицко Мазнев, Камен Старчев, Кольо Карамфилов, Красимир Добрев, Красимир Карабаджаков, Лора Пармакова, Мими Добрева, Моника Роменска, Надежда Кутева, Нина Ковачева, Нора Ампова, Петя Денева,  Румен , Атанасов, Румен Нечев, Станимир Видев, Стефан Божков, Явора Петрова, Яна Каменова.

Изложбата се реализира с подкрепата на Национален фонд "Култура".

Защо „Колекция с продължение“? Защото вече 23 години Дарик създава общност от талантливи артистични индивидуалности и защото за радиото е важно да продължи да подкрепя, да цени и да мотивира съвременните български художници.

През декември пловдивчани и гости на Пловдив могат да се запознаят с творбите на автори от различни поколения.

Колекцията на Дарик съхранява над 600 творби, носещи белезите на времето, на живота, природата, емоциите и вдъхновението на повече от 180 съвременни художници.

Творби от колекцията са представяни в много градове на страната, както и в галерии във Виена, Братислава, Прага, Лондон, Париж, Берлин, Будапеща.