В 17:42 часа на 13-ти юли 2022 г., дежурните сили и средства от състава на Военновъздушните сили на Република България са приведени в действие за изпълнение на мисия с названието „Air Policing“, свързана със самолет-нарушител. Това информираха от Министерството на отбраната.

Самолетът е локализиран от наземните средства за противовъздушна отбрана в района на град Свищов, на височина 600 метра. Установено е, че самолетът е навлязъл в активирана временно резервирана зона без полетен план и без включен код на транспондера.Задействани са изтребителите МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, като водачът на дежурната двойка е излетял в 17:53 часа. Самолетът-нарушител е прихванат, като в 18:03 часа с него е установен визуален контакт отново на височина 600 метра. Екипажът го идентифицира като Cessna-150, с регистрационен знак LZ-TTE.

Самолетът е съпроводен до летище Бохот край Плевен, където е кацнал в 18:08 часа. По установените процедури, след кацането му, дежурният изтребител е блокирал летището до спиране на двигателя и намесата на наземните органи. На земята е установена самоличността на пилота на малкия самолет.


В успешно изпълнената задача по охрана и отбрана на въздушното пространство на Република България и в интегрираната система за противоракетна и противовъздушна отбрана на НАТО взеха участие част от най-младите летци на самолет МиГ-29 от българските Военновъздушни сили, допълват от Министерството на отбраната.