Четирима души получиха шанс за нов живот, след като близките на изпаднала в мозъчна смърт 48-годишна жена взеха благородното решение да дарят нейните органи и да дадат шанс за живот на други хора. Донорската ситуация се е развила във варненската Университетска болница „Света Марина“, съобщиха от лечебното заведение.

На 29 септември медицински екип от болницата с ръководител проф. д-р Вилиян Платиканов установява донорската ситуация – пациентка с мозъчен кръвоизлив е в мозъчна смърт. В тежкия момент нейните близки вземат хуманното решение да дарят органите ѝ за трансплантация и да спасят човешки животи.

На 30 септември е организиран полет със самолет „Спартан”, който излита в 8.30 часа от София. Екипаж от състава на Военновъздушните сили изпълнява успешно задача по осигуряване на въздушен транспорт на два медицински екипа за експлантация на органите, като в 16.45 часа самолетът кацна обратно в София. Същият ден на 39-годишен пациент е трансплантиран черен дроб във Военномедицинска академия, а в МБАЛ „Лозенец“ са присадени бъбреци на 39-годишна жена и 67-годишен мъж. Сърцето е предоставено на румънската страна, поради липса на подходящи реципиенти у нас.

Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ поднасят искрени съболезнования към близките на жената и благодарят за хуманния им жест и благодарности към екипите на лечебните заведения, Центъра за спешна медицинска помощ във Варна и Военновъздушните сили, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.