„Изключено е Полша да спре военната помощ за Украйна, това няма как да стане и съм убеден в това. Полша е от съюзниците в НАТО и в Европейския съюз, които най-добре разбират, какво означава да бъдат обект на руска агресия, и заедно с Балтийските страни са абсолютно ангажирани с осигуряването на помощ за Украйна".

Това каза пред журналисти военният министър Тодор Тагарев, който участва в откриването на първото хеликоптерно летище за обучение и оперативна база за спешна медицинска помощ по въздуха във ВВВУ „Г. Бенковски“, край Плевен.

Във връзка с разнобоя в управляващата коалиция в Парламента относно бъдещето на военното разузнаване, военният министър каза:

„Военното разузнаване работи изключително добре. Това е изключително важна структура на системата на Министерството на отбраната. Аз съм в ежедневен контакт с неговото ръководство, защото на практика войната е на нашите граници и те имат много важна роля в това отношение.

Военното разузнаване е много тясно интегрирано с армейските структури по различни въпроси, с процесите на взимане на решения в Министерството на отбраната, и аз лично към момента не виждам, как то може да бъде извадено от Министерството на отбраната.

Според мен вариантите, които ще потърсят депутатите, ще трябва да осигурят функциониране на тази част от разузнавателните инструктори в интерес на армията и лично на министъра на отбраната, независимо дали съм аз или някой друг“.

„Структурно може да бъдат намерени различни решения, но каквото и да е решението, министърът на отбраната трябва да може да работи пряко с тази система, която изпълнява функциите и в момента“, коментира още министър Тагарев.

За това, дали ще поиска от НАТО допълнителна помощ за засилване на сигурността в Черно море, военният министър каза:

„Ние работим с нашите брегови съюзници, Турция и Румъния основно, но НАТО е ангажирано със сигурността в Черно море, без да присъства в военноморски кораби поради ограниченията на Конвенцията от Монтрьо. Присъствието се осъществява по други начини, като самолети, разузнавателна информация и т.н. така, че ние имаме подкрепата и разбирането на нашите съюзници, че трябва да ни помогнат по възможните начини, ако обстановката започне да се усложнява още повече“.

По повод експулсирането на руски граждани вчера от Република България за изпълняване на шпионаж на българска територия, министър Тодор Тагарев каза:

„Доколкото разбирам, нашите служби имат достатъчно убедителна информация, за да поискат това експулсиране“.