Министърът на отбраната Атанас Запрянов гостува на ученици от Профилирана гимназия "Иван Сергеевич Аксаков" в Пазарджик, за да се запознае с изследователската дейност. Той бе посрещнат от областния управител Валентина Кайтазова, директора на училището Иванка Ваклинова и началника на Военното окръжие Пазарджик подп. Петър Петров.

„Бъдете достойни наследници на традициите на Българската армия и гордо носете нейния дух и величие“. С тези думи министърът на отбраната Атанас Запрянов се обърна към учениците. Той присъства на откриването на училищен кът и представянето на ученически сборник, посветен на 27-ми пехотен Чепински полк, който е сформиран предимно от населените места на територията на сегашната Пазарджишка област и участва в Балканската, Междусъюзническата и двете световни войни. Събитието е част от дейностите, които учениците изпълняват по проект от Националната програма на Министерството на образованието и науката и Министерството на отбраната „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия.

След представянето на проектите министър Запрянов отговори на въпроси на учениците от гимназията. Те се интересуваха от мисиите на Българската армия зад граница, предстои ли въвеждането на наборна военна служба, каква е ролята на строевата подготовка в обучението на военнослужещите и др. Министър Запрянов подчерта, че не се предвижда въвеждане на наборна военна служба и че ръководството на министерството се надява с предприетите социални мерки и повишаването на възнагражденията да се постигне добро окомплектоване на Българската армия, както и на резерва. „Тези от вас, които планират бъдещето си като военнослужещи в Българската армия, могат да бъдат сигурни, че държавата ще продължи да се грижи за своите Въоръжени сили“, каза той.

Учениците, работили по изследователския проект за 27-ми пехотен Чепински полк, ще продължат и по втория му етап, който включва една седмица лагер и обучение в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново.