„100 години са дълъг период. Мащабна война се води около нашите граници. През следващата година бюджетът за отбрана ще бъде не  по-малко от 2 процента от БВП. Това не се е случвало отдавна и ще позволи да инвестираме не само в армията, но във военните болници. Доказали сте , че умеете да работите и може да разчитате на подкрепата на МО. Надявам се да се превърнете и в предпочитано лечебно заведение и за гражданското население“, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев, който бе Сливен за честванията на 100 - годишнината на Военна болница Сливен.
Той откри и  реновираната сграда на Отделението по инфекциозни болести.

Чуйте в аудиото….

Военната болница в Сливен е наследник на III балканска дивизионна болница от 1892 година. По силата на Ньойския договор от 1921 г. е закрита, но само две години по-късно е възродена.

Днес здравното заведение, намиращо се на ключово за региона място, е водеща многопрофилна болница, обслужваща с приоритет войските на Югоизточна България. Разположението й е ключово. Наблизо са полигона „Ново село”, авиобазата в Безмер и пристанище Бургас..

Началникът на лечебното заведение полковник доктор Илиян Комитов припомни, че лекарите на инфекциозното отделение са спасили много човешки животи по време на  COVID пандемията..

Чуйте……

„Това, че по време на пандемията бяхте опора не само  на военнослужещите, но и на цялото население на Сливен показва, че сте готови за работа при някакви условия. Ние военните медици винаги се готвим за действия в условията на война. Вие доказахте, че сте готови. Благодаря за работата и професионализма“, заяви по време на церемонията генерал – майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА.

Чуйте..

По-късно през деня министър Тагарев участва в Дискусионна кръгла маса на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ (СОРА), посветена на ползата от съвместните проекти и съоръжения за националната сигурност на страната. В дискусиите ще се включат представители на министерството на отбраната, на държавната и местната администрация от Сливенска и Ямболска области, на студентската и академичната общност, членове на СОРА и други военно-патриотични съюзи, представители на бизнеса, граждани и медии.