От 1 октомври жените от определени професии ще трябва да бъдат регистрирани в армията. Военният отчет на жените с медицински специалности обаче не е новост, тъй като те винаги са били военноотговорни, предаде УНИАН. 

Жени с професии, различни от обявените, ще могат да се регистрират в армията - засега само доброволно.

От 1 октомври всички жени, работещи като медици - лекари, медицински сестри, зъболекари, акушерки, фармацевти, на възраст от 18 до 60 години, ще трябва да се регистрират за военна служба. Специалността се зачита както по диплома, така и по действително месторабота.

Военната регистрация се регулира от Указ на Министерството на отбраната на Украйна.

След военната регистрация лекарите ще имат същите задължения като военнослужещите. Медицинските жени са длъжни да:

  • имат военна сметка;
  • преминават обучение за обслужване;
  • докладват на службата за военна регистрация и вписване за важни промени в живота - промяна в семейното положение, място на пребиваване или регистрация, получаване на инвалидност или статут на вътрешно разселено лице.

Жените, които не кандидатстват в центровете за набиране на персонал в рамките на 1 месец след завършване на медицинско училище, ще получат глоба от 850 до 1700 гривни. Предвидени са и глоби за ръководители на предприятия, в които има нерегистрирани военнослужещи жени.

Трябва ли всички жени да бъдат регистрирани в армията?

В закона са посочени специалности, заради които човек може да се присъедини към армията. Те включват повечето професии - от шофьори и електротехници до ресторантьори. Жените с тези специалности могат да се регистрират доброволно.

Военна регистрация за бременни жени и майки

Бременните и майките на малки деца също са длъжни да се явят във военната служба, както всички работници по медицински специалности. Но бременните веднага се признават за негодни за служба по здравословни причини, независимо от термина.

Майките ще бъдат обявени за негодни за набор, ако отглеждат деца сами, имат 3 или повече непълнолетни деца или отглеждат дете с увреждане, а също и ако съпругът им служи във въоръжените сили на Украйна.

Ще се мобилизират ли жени

Военната регистрация не означава, че една жена ще бъде призована на фронта. Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр заяви, че мобилизацията на жените в Украйна не е извършена и не е планирана, защото няма нужда от нея. Всички жени, които служат във въоръжените сили на Украйна, го правят доброволно и лекарите няма да бъдат викани на фронта без тяхното съгласие.

Ще пуснат ли лекарки в чужбина

Законът на Украйна не прави разлика между пола на военнослужещите. По закон жените трябва да имат същата забрана да напускат Украйна като мъжете.

Въпреки това адвокат Марина Бекало обясни, че пътуването на военнослужещи жени в чужбина не е ограничено и всички жени все още могат свободно да напуснат Украйна. Според адвоката граничарите нямат достъп до информация за военната регистрация на жените и няма изисквания за представяне на допълнителни документи освен паспорт при преминаване на границата.

Анна Маляр също потвърди, че не се предвиждат ограничения за жените да пътуват в чужбина. Все още не е известно дали в бъдеще ще бъде въведена забрана за пътуване в чужбина за лекари.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм