Може да е малко егоистично, но имам нужда от съпруга си, а не от историческа личност до мен - казва в лично интервю за Би Би Си първата дама на Украйна Олена Зеленска, цитирана от ОфНюз.

Тя споделя, в семейството ѝ "оставаме силни, имаме сили както емоционално, така и физически. И съм сигурна, че ще се справим заедно".

Когато Русия нахлува в Украйна през февруари 2022 г., Зеленска се крие месеци наред на тайни места заедно с децата си. Тя описва емоционалното си състояние от тогава като "постоянно усещане за адреналин". С течение на времето си налага да се успокои и да живее в "съществуващите условия". Бившата сценаристка излиза от укритието миналата година и оттогава пътува по света за срещи с лидери и за да изнася речи.

"Със съпруга ми не живеем заедно, семейството е разделено. Имаме възможност да се виждаме, но не толкова често, колкото ни се иска. На сина ми му липсва баща му", казва тя.

Несигурността на живота в условията на война е струвала емоционално скъпо на децата ѝ. "Болно ми е да гледам, че децата ми не планират нищо. На такава възраст, млади хора. Дъщеря ми е на 19 години. Те (другите млади хора) мечтаят за пътувания, за нови усещания, емоции. Тя няма такава възможност."

Първата дама на Украйна и президентът Володимир Зеленски са ученическа любов, които и започнали и да работят заедно в комедийна трупа и тв студио - той - като актьор, а тя - като сценарист. Сега тя разказва, че никога не е мечтала, съпругът ѝ да се превърне в "историческата личност", която е днес. Той ѝ липсвал и имала нужда да е до нея като съпруг. Въпреки това е уверена, че президентът "наистина има енергията, силата на волята, вдъхновението и упоритостта да премине през тази война".

"Аз вярвам в него. И го подкрепям. Знам, че той има достатъчно сили. За всеки друг човек, когото познавам, мисля, че би било много по-трудно това положение. Той наистина е много силен и издръжлив човек. И тази устойчивост е това, от което всички ние се нуждаем в момента."

Сега тя се е съсредоточила в това да помага на украинците да се справят психологически с въздействието на войната. Подготвя се да бъде съорганизатор на среща на върха в Киев, посветена на психичното здраве и устойчивостта. Другият съорганизатор е британският актьор и писател Стивън Фрай - известен активист по въпросите на психичното здраве.

"Никой не може да знае какво го очаква. В края на краищата, никой не би могъл да си представи, че през XXI век ще се разрази такава война насред Европа, че тя ще бъде толкова жестока. Кървава война. Така че никога не съм си представяла, че ще бъда в тази роля в този момент".

Украинците не могат да бъдат сигурни за утрешния ден или да имат увереност в бъдещето, обясни тя - но имат надежда.

"Имаме огромна надежда за победа, но не знаем кога ще дойде тя. И това дълго чакане, постоянният стрес, това си има своите последствия."

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм