Преди началото на редовната седмична оперативка, кметът на Плевен Георг Спартански представи пред ръководството на Община Плевен и представители на медиите Дойчин Владимиров, който има край Плевен ферма за водни лилии и водни растения. Поводът беше желанието на Дойчин Владимиров да направи дарение на Община Плевен, което се изразява в засаждането на водни лилии в парк „Кайлъка“.

„Малко са хората и фирмите, които желаят да даряват или да осиновят градинка и т.н.“, каза кметът като отбеляза, че тези жестове са достойни за уважение.

Дойчин Владимиров благодари за това, че Община Плевен е приела жеста. Той подчерта, че неговото семейство не е от Плевен, но след 20 години вече може да каже, е плевенчанин.

Той отбеляза, че със своите дадености парк „Кайлъка“ предполага разполагането на водни лилии.

„Нашето семейство има знанието и уменията в тази област. Преди години дойдоха пет туристически фирми, с които обсъдихме развитието на подобен род производство на водни лилии“, разказа Владимиров.

Получили са много добри отзиви за стореното от тях и вече има дори организирани посещения – семейни и групови на тяхната Ботаническа градина, която е в процес на развитие.

„Идеята ни е да предоставим безвъзмездно и без ограничение на количествата, като например ще бъдат предоставени „жълти ириси“, като количеството е без значение. Относно видовете водни лилии в градината на фирмата Владимиров каза, че са на световно ниво, патентовани са, като са и ароматни.

Миналата година за пръв път е създал вече и самостоятелни зърна на водни лилии.

По време на срещата стана ясно, че предстои и създаването на Водна лилия с името „Плевен“.

Новините от Плевен