В нито една от 19-те държави от еврозоната не е регистрирано необичайно повишаване на инфлацията след въвеждането на единната валута, пише Darik Business Review.

Инфлацията остава на ниски едноцифрени нива чак до края на 2021 г., а за т. нар. „удвояване“ на цените изобщо не може да става дума, става ясно от анализ на Експат Капитал. 

Инфлацията в еврозоната с леко отстъпление до 10% през ноември

"Ако такива градски легенди бяха верни, тогава инфлацията трябваше да експлодира от 2% на 102% и всички графики щяха да „пробият тавана“", посочват от инвестиционната компания. 

С или без еврозоната, инфлацията в Европа и по света се променя всяка година вследствие на други фактори – цени на суровини, валутни курсове и икономически растеж. 

Каква инфлация? Турция свали лихвите до едноцифрени стойности

Окончателните данни за 2022 г. вероятно ще покажат рекордно увеличение на инфлацията във всички страни, но то очевидно няма да има нищо общо с това кой кога е въвел еврото, се посочва още в анализа. 

Инвестиционната компания представя и няколко графики, които показват средногодишната инфлация в 19-те държави от еврозоната от 90-те години на миналия век до 2021 г.  Със стрелка е посочена годината на въвеждане на еврото във всяка от тях. 

Лихвите по кредитите може да скочат двойно до края на 2023 г.

Митовете и легендите за „рязко увеличение“ на цените в някои европейски държави след  въвеждането на еврото обаче имат своето обяснение, смятат Никола Янков и Николай Василев от Експат Капитал. 

Според тях, хората може да имат своите „усещания“, но те не се базират на факти. Повечето потребители забелязват и запомнят предимно примерите на поскъпване, а не на поевтиняване.

Освен това, цените на отделни стоки - и най-вече на услуги, може да се увеличат за даден период от време, а на други - да спаднат.

България започва подготовка за сечене на евромонети

"Основната причина за поскъпването на услугите е силният ръст на заплатите, но това не е признак за обедняване, а за забогатяване", посочват още авторите на анализа. 

В България има фиксиран курс на лева към еврото вече над 25 г. Няма никаква икономическа причина инфлацията да се промени конкретно заради присъединяването към еврозоната.

А ако все пак има бъдещо поскъпване, най-вече при услугите, то би било резултат от силния ръст на заплатите, който се очаква да продължи и след въвеждане на еврото, прогнозират от Експат Капитал. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм