Водата във варненския квартал „Галата” не става за пиене и за готвене, показва изследване на РЗИ. Количеството остатъчен хлор в нея е 0,61 мг/л или около два пъти над нормата. Също така мирисът на водата е неприемлив за консуматорите.  

Негодна за пиене и готвени е също водата в селата Средно село, село Страхил и село Брестак. 

Остатъчният свободен хлор действа като консервант по пътя на доставката на питейна вода. Хлорирането се използва предимно за микробна дезинфекция. Освен това хлорът действа като окислител и може да подпомогне отстраняването на някои химични елементи като манган от питейната вода и образуването на неразтворими вещества.

Недостатък на хлора е свързването на естествената органична материя и образуването на халогенирани остатъчни продукти от дезинфекцията.

Здравословната препоръчителна стойност на Световната здравна организация за остатъчен свободен хлор е 5 мг/л. Повечето хора усещат миризма на хлор под тази граница - обикновено при 0,6 мг/л, а някои и при 0,3 мг/л.