Скулпторът проф. Венелин Божидаров е починал внезапно. Това съобщават от Техническия университет във Варна, където Божидаров бе дългогодишен преподавател в съосновател на катедра „Индустриален дизайн”.

Проф. Венелин Божидаров е роден на 7 октомври 1955 г. във Варна. Завършил е специалност „Скулптура“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. От 2009 г. е професор по формообразуване в Технически университет – Варна. Има множество самостоятелни изложби, участия в национални изложби и пленери. Негови творби са ценено притежание на колекции у нас и в чужбина. 

Проф. Божидаров е автор на скулптури, превърнали се в емблеми на Варна като „Рибаря и златната рибка“, „Звездоброец“ и  „Портал: Въздух и вода“.

„Напусна ни един изключително ерудиран човек, голям професионалист и уважавана обществена личност, изтъкнат скулптор, член на Съюза на българските художници, чиято всеотдайност е респектираща и достойна за уважение”, заявяват от Академичното ръководство на Техническия университет.

Опелото в памет на проф. Божидаров ще се състои на 18 април от 14:00 ч. в параклиса на Централните варненски гробища.