В Кипър очакват първите за годината 40 градусови жеги, съобщава БНР. За днес властите обявиха първия за сезона код за предупреждение за изключително високи температури.

На места в централната част на Кипър се очаква максималната температура да се повиши до 40 градуса. Това съобщиха от Метеорологичната служба. Обявеният от нея жълт код за жега обхваща ранните следобедни часове. Според прогнозата около 35 градуса ще бъдат измерени по крайбрежието и 31 градуса в планините.

В столицата Никозия в неделя бяха измерени 38 градуса. В града обикновено се отчитат най-високите температури в страната. Горещата вълна се очаква да продължи цялата седмица като пик се очертават цели 42 градуса.

Властите предупредиха за риск от пожари заради жегите. През уикенда пожарникарите се бориха с няколко огнища. На този фон и нивото на язовирите на острова продължава да спада и в момента те са пълни едва до 42% от обема им.

Районът на Кипър, Гърция и Турция почти всяко лято става жертва на екстремните горещини и се стига до опустошителни пожари.