Иран няма да нанесе сериозен удар срещу Израел в отговор на атаката срещу иранското консулство в Дамаск, при което загинаха 13 души, включително висшият командир Мохамед Реза Захеди, коментира в предаването на Дарик „Без претенции”  арабистът Владимир Чуков.

Той подчерта, че атаката в Дамаск не е случайна, защото Мохамед Реза Захеди е считан за мозъка зад операцията на „Хамас” в Израел на 7 октомври миналата година.

“Първо да кажем, кой е този генерал? Той не е някой си, а генерал Мохамед Риза Захеди - е човекът, който е планирал терористичния акт на седми октомври“, заяви арабистът

По думите му израелските сили го дебнат, за да го убият.

"Той е пристигнал в Сирия 24 часа по-рано. Бил е в град Машхад. Израел са разбрали и са го бомбардирали в иранското консулство", заяви Чуков.

"Започват да се разнищват едни много интересни тези, че може би има кръгове около Башар Асад, които не желаят такова високо присъствие на революционната гвардия в Сирия", допълни арабистът.

Относно какъв ще бъде отговорният удар на Иран и може ли да се разгърне пълномащабна война, Владимир Чуков обясни, че ще се изисква стратегическо търпение. 

"Ако ни ударят кюрдите, ние винаги им връщаме. Ако ги ударят, да речем, някакви други теоретични организации, винаги връщат. Когато ги удари Израел те стратегически започват да си мълчат", каза той.

Според него няма да има атака с балистични ракети и дронове, а най-вероятно ще има някаква кибератака срещу израелски цели.

"Днес е денят на Йерусалим, ще има бурни демонстрации пред израелските посолства, пред американските посолства, но не вярвам, че ще се стигне до тази максимална ескалация, от която очевидно Иран само ще загуби", заключи арабистът.

Чуйте и вижте подробности от прикачените файлове.