Върховният касационен съд върна за ново разглеждане от друг състав на Апелативния съд в Пловдив делото срещу бившия полицай от ГДБОП-Пазарджик Владимир Панайотов, убил неволно 7-годишно момиче на пешеходна пътека в село Братаница със служебна кола на МВР. Причината - съществени нарушения, които при определени обстоятелства биха довели до пълно или частично оправдаване на обвинения за пътното престъпление. 

Пазарджишкият окръжен съд е признал Панайотов за виновен в това, че на 19 юли 2021 година е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 7-годишно момиченце. Наложено му е наказание „лишаване от свобода“ за 4 г. и 8 м., лишен е и от право да управлява автомобил за 6 г. Апелативният съд обаче изменя решението, като оправдава водача по част от обвиненията. Намален е размерът на наказанието „лишаване от свобода“ на 3 години и изпълнението е отложено за 4 години, наложена е мярка „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ и е намален срокът на наказанието „лишаване от право да управлява автомобил“ на 4 години. Присъдата е потвърдена в останалата ѝ част.

В Пазарджишкия окръжен съд процесът е проведен по съкратената процедура. Обвиняемият е признал фактите и обстоятелствата в обвинителния акт и прие да не се събират доказателства, което позволява намаляване на наказанието с една трета. По искане на защитата му обаче Апелативният съд приема показания на свидетели за това кое е наложило бързото придвижване по служебна задача и превишената скорост. Приети са и доводи срещу оправдаването на подсъдимия по обвинението за част от нарушенията на Закона за движение по пътищата. В решението на Апелативния съд има и нарушение на процесуалните правила (осъждане по непредявено обвинение), което в определени случаи би довело до оправдаването му изцяло или поне частично, аргументират се от ВКС.