Мъдреците, водени от Витлеемската звезда, отиват да се поклонят на Младенеца.

През последните дни се заговори за планетите Юпитер и Сатурн, които се подреждат. Дали това е Витлеемската звезда, комета или нова – не може да се даде със сигурност отговор. Но едно е важното, че Витлеемската звезда е довела мъдрите при Божия син. Излизат обаче много въпроси – определят ли звездите бъдещето ни, да следваме ли хороскопи, нумерология, значими ли са зодиите за нашия характер… Искам да почертая, че нашият живот се определя от нашите лични мисли, решения и действия. Във случая по-ключови са темперамент, заобикаляща среща, мисловен живот, вътрешният ни свят. Напротив, да следваме звезди, хороскопи, числа - според Библията е абсолютно погрешно. Даже са използвани много силни думи за тях в Божието слово: „това е омразно на Господа“.  Бог е дал на всички нас интелект, здрав разум, интуиция и съвест“, категоричен е пастор Живко Тончев, който в рубриката „Думи на надежда“, коментира действията на тримата влъхви, отишли до яслите за да пренесат дарове и да се поклонят на новородения Исус /Ев. от Матей 2:1/. 

По думите му, вместо хората да се осланят на хороскопи и знаци, които да им обяснят настоящето или да им дадат насоки за бъдещето, е по-градивно да прочетат нещо от Библията.

„„Блажени са чистите по сърце, защото те ще видят Бога“, „Не се безпокойте за нищо, но за всяко нещо с молитва изказвайте молбите си на Бога с благодарение“, „Бог се противи на горделивите, а на смирените дава благодат“… Тези думи са много по-голямо насърчение, помагат за изграждане и израстване. Те със сигурност ще извършат добро за душите ни и за нашето ежедневие, вместо да се лутаме и да виждаме объркани знаци“, каза още пастор Тончев.

Той обърна внимание на ролята на Витлеемската звезда. „Тя заведе мъдреците при Младенеца. И днес творението ни води към Твореца. Ние като разумни същества, да осъзнаем, че живеем в един целесъобразен, разумен и чудесен свят. Бог ни е подарил прекрасен живот. Зад всичко това обаче ние виждаме Неговата Божествена промисъл, грижа, снабдяване и любов. Какво направиха мъдреците – те отидоха да се поклонят на Божия син, на Царя. Поднесоха злато, тамян и миро“, припомня още пастор Живко Тончев.

Според него, в даровете им също има послание, свързано с нашето отношение към Бог и към хората и начин на живот.

„Златото е символ на материално богатство, то говори за нашето милосърдие към другите. Тамяна за молитвите и почит към Бога. А мирото или парфюмът е, както казва апостол Павел: „ние сме Христово благоухание“.  Тоест говори за нашия живот, който да ухае на Христос или на добри дела, любов и на надежда. Да се поклоним на Божия син, да общуваме с Него, чрез молитви, да следваме думите Му, ще доведе до благословение за нас и за нашия народ“, сподели пастор Тончев.

Цялото тема, чуйте в звуковия файл: