Парното спира поетапно до 31 март съобщават от Топлофикация София. И е правилно това да се случи възможно най-скоро, защото средносрочните прогнози показват бързо и рязко затопляне в следващите три дни, а в по-далечна перспектива времето остава топло, без сериозно пролетно застудяване.

В събота, неделя и понеделник ще е предимно слънчево, тъй като Балканите са под влиянието на по-високо атмосферно налягане и югозападен пренос, температурите ще бъдат с поне 8 до 10 градуса по-високи от климатичната норма за този период на годината.

Вероятно ще измерим и температурни рекорди за съответния ден, особено в равнинните части на страната.

Според предварителните прогнози се очаква максималните дневни температури в неделя да достигат на места в Северна България и Източна Тракия, както и в района на Сандански и Петрич - до 28, дори 29 градуса.

Във вторник, втори април, се очаква да премине студен атмосферен форнт, той ще понижи температурите със 7 - 10 градуса и ще доведе до превалявания на отделни места. 

През по голямата част от другата седмица, след 3 и 4 април, се очаква отново времето да се стабилизира, температурите постепенно да започнат да се повишават, валежи не се очакват.

Ново влошаване на времето се окчаква след 10 април, като част от моделите прогнозират преминаването на средиземноморски циклони, а това вероятно ще е свързано и с повече валежи от дъжд и относително понижение на температурите.

Благоприятна, дори "топла" прогноза за края на март и началото на април.

След необичайно топлия феврурари да видим какво ни чака през април, но е възможно да видим по-високи от обичайните температури през четвъртия месец на 2024 година.

В събота срещу неделя въртим часовника с един час напред и преминаваме към лятното часово време. Ще се стъмва с един час по-късно и това е чудесно през топлото полугодие.

Глобалната приземна температури, следена от специализирания сайт temperature.global, остава непроменена - 14,51 градуса, 0,51 градуса по-висока от приетата за обичайна глобална приземна температура от 14 градуса.