Веселин Демирев е виртуозен музикант, роден във Варна, живял и работил в САЩ 20 години, сега работи в Дания, но ни е на гости във Враца за предстоящ концерт със Симфониета Враца на 23 февруари. Редовните посетители на концертите на Врачанския оркестър познават и него, и цигулката му.

Веселин Демирев за първи път хваща цигулка на 3 години. Сега обаче, е горд притежател на старинна Гуарнери от 1701г.

В момента е концертмайстор на Симфоничният оркестър на Олборг , Дания. От 2018 г. е постоянен гост-концертмайстор на най-стария симфоничен оркъстър в Испания - Мадрид - Orquestra Sinfonica de Madrid.

Демирев ще чуем в предстоящия концерт под надслов „Майстори на цигулката“, който ще бъде дирижиран от мексиканския диригент Хектор Гусман.

Ще бъдат изпълнени Концерт за цигулка и оркестър в ре минор, оп.47 от Ян Сибелиус и Симфония №1 в до минор, оп.68 от Йоханес Брамс.

Чуйте повече за трудността  да се свири композитора Ян Сибелиус и невероятната му цигулка Гуарнери  - в прикачения звуков файл

"Програмата е много трудна, този концерт на Сибелиус е един от най-трудните, които композиторът е написал и въпреки, че го е преработил - го е направил по-труден“, каза Веселин Демирев. Той допълни, че репертоарът е избран от диригента Х.Гусман, но той предварително е знаел за желанието на цигуларя да свири произведение на финландския композитор Сибелиус.

Публиката ще може да се наслади на звука на  на забележителната цигулка, на които свири българският мизикант.

Направена е от великия майстор Йозеф Гуарнери през 1701 г. Преди да попадне в ръцете на Демирев, тя е  била притежание на концерт-майстор на Лондонската симфония от 30-те години на миналия век, след което никой не е свирил на нея.

„Живеех в Далас, когато се запознах с тази цигулка в един магазин – филиал на лондонски магазин, в който възстановяват стари инструменти.

Демирев разказва, че е имал познанство с тримата майстори в магазина „ и един от тях, които знаеше, че си търся инструмент, ме извика. Беше в много лошо състояние“, пояснява цигуларят.  След 6-7 месечна реставрация Демирев  успява да я купи,  с помощта на спонсор, на когото след това връща парите.  

 „Има много специален звук, рядко от старите инструменти имат такъв брилянтен и в същото време сладък звук. Такава комбинация рядко се намира. Обикновено е или едното, или другото. Тя е нормален размер, но е по-тънка и като я види човек за първи път, се пита „Боже, как ще изкара нормален звук“, а пък тя свири като за три“, с гордост разказва за инструмента си В.Демирев. 

Причината за  невероятните качества на инструмента Гуарнери  е комбинация от майсторство и материал. „Такова дърво вече няма, такива майстори вече няма. Едно дърво, за да стане хубава свирка от него, трябва да стои около 100 години да съхне. Ние вече полетяхме в космоса, а не можем да направим една цигулка като Страдивари навремето.

 С всичките технологии, с които може да се сканира лакът как е направен например, може да се направи перфектното 3D на цигулката и да се види как е изработена… Но въпреки това няма майстор, който да го постига“, разказва Веселин Демирев.

Концертът започва в 19 ч. на 23 февруари в Градската концертна зала на Враца