Започнаха тържествата по случай 145-ата годишнина от Шипченската епопея. Едно от събитията, който се организира и с подкрепата на Областната администрация в Русе, е провеждането на виртуална историческа изложба. Експозицията съдържа близо 100 графики, рисунки и илюстрации от фонда на габровската регионална библиотека „Априлов – Палаузов“. Повечето от материалите не са познати за широката общественост. Сред тях са някои от най-запомнящите се моменти от далечното ни минало и пътя към свободата. Онлайн посетителите ще могат да видят първия парад на българското опълчение, сцени от подписването на примирието в Одрин, картини от самите боеве, както и портрети на по-голяма част от пълководците. Дигиталната изложба може да бъде посетена на следния уеб адрес: https://libgabrovo2.wixsite.com/shipka?fbclid=IwAR120yK47MfKgM6NiPzzZz93qvUk6UkgfUfXgHWXJLfjkDcgNHAA_ol6odE.

„Приветствам начинанието и категорично подкрепям всяка подобна инициатива. Миналото трябва да се помни, историята не трябва да се забравя, а още по-малко да се изопачава“, коментира областният управител Анатоли Станев. Tой е категоричен, че водещ приоритет за него и екипа му ще продължи да бъде съхраняването и предаването на българската памет.

Инициативата е организирана от Регионалната библиотека в Габрово и се провежда изцяло със съдействието на тамошната Областна администрация.