Бившият председател на Народното събрание и дългогодишен депутат на ГЕРБ Вежди Рашидов очаква да има редовно правителство. В предаването "Стълбището" по Дарик той прогнозира, че кабинетът ще бъде съставен с третия мандат - този на "Има такъв народ" (ИТН). Партията на Слави Трифонов вече поиска да получи шанса да състави експертен кабинет.  

"Не знам какво му пречи на Слави. Викнете го и го питайте. Борисов питайте какво му пречи и какъв е този спектакъл. Не вярвам. Те са в прекрасни взаимоотношения, а ДПС е една прилична българска партия", посочи той.

Рашидов увери, че знае как се правят партии у нас. Проектирането се случвало в ресторанти и кръчми, a в това той не вижда нищо обидно. Експредседателят на парламента настоява Слави Трифонов да помни миналото.

"Слави е стар проект. Нека не забравя, че когато той пееше на ушичките на някои проектаджии, аз бях на тяхната маса. Дано не е забравил годините, защото съм бил на всички маси, на които е попявал. Слави не бива да забравя началото и да помни края. Помня като ги изгони БНТ, Сашо Дончев как ги приюти, Илия Павлов как ги финансира. Доган как го приемаше. Как до днес е пял на ушите на всички велможи. Знам къде обичаше да ходи преди да направи партия. Неделите гледаше едни автомобилни състезания с едни компании. Няма лошо. Всички го правим. Имаме си кръгове, приятели и хора, с които ни е приятно. Лошото е, когато искаш да играеш друга роля."

У лидера на ДПС Делян Пеевски, Вежди Рашидов открои едно конкретно качество, което според него помогнало много на Пеевски в бизнеса. Той смята, че електоратът на ДПС е припознал новия лидер на партията, който пък постигнал добри резултати на изборите.

"Пеевски съм го "драл много яко". След това се събрахме да се питаме война имаме ли - нямаме войни. Зад тази осанка на този грамаден българин стои един прагматичен, разумно мислещ човек, неглупав, организиран човек. Сега разбирам как е успял в бизнеса - много е организиран, много подреден човек. Не мога да кажа лошо."

В Народното събрание работят и много качествени хора, подчерта Вежди Рашидов. Те обаче нямат такава тежест. "Вътре има читави хора, свестни хора, които не определят нищо. Има лидери - те определят", посочи той.

Вежди Рашидов смята, че действително посолствата играят роля в българската политика и "дърпат конците". По думите му големите сили могат да натискат по-малките държави директно с напътствия - "това ще правите, онова ще правите". По отношение на Русия, бившият председател на парламента каза, че харесва руския народ, но не одобрява политиката на Путин. В същото време не приема, че България трябва да се замесва в конфликта между Русия и Украйна.

"Пуделът е най-джафкащото животно, но и най-страхливото и безпомощното. Ние сме един малък народ - не е нужно да се дръвчим на всеки и да сме първи в лизането. Не знам как ви звучи, но това си е подмазване. Не знам защо трябва да сме нащрек за нещо, в което не участваме."

Рашидов смята смята, че е време за промяната на устройството на българската държава. Той нарече работата на парламента "бардак", който трябва да спре.  

"Изборите трябва да са мажоритарни, смятам и че вече трябва да се помисли за президентска република - този бардак трябва да спре. Участвах дълги години в този парламент и живея с чувство за вина, че съм участвал"

За Рашидов поправките в конституцията имали за цел да ограничат властта на държавния глава и да го унижат.

Чуйте целия разговор в прикачения файл.