Ще продължим, както и досега, да използваме всички възможни юридически начини, за да не премине Панаирът изцяло в частни ръце. Варианти за действие все още има, докато не е вписан апорта на варненските акции в дружеството „Пълдин Туринвест“, контролирано от Георги Гергов.

Това заяви в ефира на Обзорната програма на Дарик Пловдив адвокат Веселина Александрова, съветник от групата на ДБ Пловдив, чието предложение за размяна на пловдивските и варненските акции на Панаира не се прие вчера от ОбС на града на тепетата с гласовете на ГЕРБ и отцепилото се от Корнелия Нинова местно БСП, приближено до Гергов.

По думите на адв. Александрова, казусът е изключително сложен юридически и е можел да се разплете именно с тяхното предложение, а отмяната му е шокирала групата съветници на ДБ Пловдив, тъй като това в момента е работещият вариант собствеността на Панаира да не премине изцяло частни ръце.

Днес в Парламентът не се разгледа проекторешението на ПП-ДБ за изискване от Министерството на икономиката да апортира варненските акции в Пловдивския панаира в Централния депозитар.

Причината – разпоредената вчера от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов проверка на всички възможни действия от страна на Министерството на икономиката и индустрията по казуса в защита на държавния интерес по отношение на Панаира.

През 2017 г. Общинският съвет на Варна взе решение за безвъзмездно прехвърляне от общината на държавата в лицето на министъра на икономиката на над 16 млн. броя безналични акции, представляващи 29% от капитала на „Международен панаир Пловдив“. Решението обаче и до днес не е изпълнено.

Четири години по-късно – през 2021 г., местният парламент на морския град взима друго решение за апортиране на притежаваните от общината акции от капитала на Панаира в дружеството "Пълдин Туринвест" с мажоритарен собственик Гергов.

Ще съдействаме по всякакъв начин на министъра на икономиката, за да придобие пълна представа за юридическата и фактическата обстановка около Панаира. Казусът е пример за това как работят всъщност институциите в България, без да има решение по него“, коментира още адвокат Александрова.

Цялото интервю на Искра Койчева с Веселина Александрова чуйте в звуковия файл.