Нарушения при съхраняването на изборните книжа в община Кюстендил не са открити, заяви председателя на ОИК Кюстендил  Венцеслав Механджийски.

Проверката беше извършена тази сутрин като отговор на пресконференцията на четирима кандидати за кметове на община Кюстендил, които изразиха съмнения относно процеса по подготовката за предаване на изборните книжа и материали от ОИК Кюстендил.

Във връзка с изложеното от участниците в пресконференцията, Общинска избирателна комисия - Кюстендил покани по един упълномощен представител на всички регистрирани за участие в изборите  политически партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети да присъстват в сградата на Община Кюстендил за проверка на абсолютно всички изборни книжа до раздаването им на секционните избирателни комисии на територията на Община Кюстендил.

„На поканата се отзоваха четирима представители и по тяхно желание отваряхме както протоколи, така и чували.Идеята беше да се установи , че няма нарушения в съхраняването на изборните книжа и такива не бяха открити. Представителите на партиите, които присъстваха казаха, че нарушения не са открити.Искам да подчертая ,че ОИК Кюстендил и община Кюстендил досега винаги са работели съвестно и винаги ще работим съвестно и поради тази причина смятам , че тези които сътвориха този сигнал трябва да се извинят, защото нямат никакви основания.

Относно двата чувала- това не са чували, а са торби.Два са защото няма как броят на бюлетините да бъде поместен в един чувал и никъде не е описано , че е необходимо да е една торба.ЦИК определя размера на торбата и цвета, нищо останало. Освен това ,представете си ,че в СИК са само жени , като го сложим  това нещо в една торба, броят на бюлетините е голям и тежи, така че тези  хора няма как да ги носят.Така че това не е никакво нарушение.Това го има и в други общини“, обясни Механджийски.

Той коментира и твърдението, че членовете на СИК няма да бъдат съпровождани с полиция, когато носят изборните книжа.

„Аз нямам спомен да съм казвал, че след приключване на  изборния ден СИК може сама да си дойде с автомобила. В момента съм инструктирал всички членове на ОИК да инструктират секретари и председатели на комисии, тези които получават изборните книжа в община Кюстендил да им казват ,че задължително трябва да идват с охрана от полицията.В момента текат инструктажи, нямам представа защо това е излязло“, каза още Механджийски.

Новините от Кюстендил

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм