Велинград утре ще бъде домакин на тринадесетото издание на Националния фестивал "Пролетно хоро". Този път фестивалът съвпада с празника Тодоровден. А в традиционното дефиле на участниците ще се включат и ездачи с коне.  

За първи път „Пролетно хоро“ се провежда през 2012 г. Фестивалът има своето заслужено място в програмата за фестивали и събори на Министерство на културата и Министерство на туризма. Той се подкрепя и популяризира и от Европейската асоциация на фолклорните фестивали – ЕАФФ. Участие във събитието ще вземат над 1500 танцьори и гости от цялата страна.

През 2016 година „Пролетно хоро“ е с номинация “Туристическо събитие на годината“ в организираните от Министерство на туризма годишни награди за туризъм. През 2016-та и 2017-та година фестивалът се презентира от Община Велинград на международното туристическо изложение “Ваканция и СПА Експо”. Националното сдружение на общините през 2017 година също популяризира проявата, чрез своите информационни бюлетини до местните власти в цялата страна, тъй като седмото издание бе посветено на 70 години от създаването на Велинград. Сдружение „Пролетно хоро“ работи в сътрудничество и с гражданското сдружение “За теснолинейката”, което рекламира „Пролетно хоро“ с едно атрактивно пътуване до Велинград с теснолинейката. Фестивалът показва и говори за Велинград, като туристическа дестинация като място, в което има какво да се види и какво да се преживее. Фолклорната проява се организира с партньорството и подкрепата на Община Велинград, Дружба Родина, Дружество за защита на Родопите, др. В различните издания гост – участници във фестивала са били ансамбъл „Пирин“, риалити звездата Лилия Семкова, народните изпълнители Янко Неделчев и Георги Вардев, Мариам Маврова, оркестърът на Иво Ралчев и едни от най- добрите оркестри в България „Роял бенд“ – Благоевград. „Пролетно хоро“ се радва на все по – голям и нарастващ интерес. В последните три издания броя на участниците и гостите бе между 1400 и 1900 души.

Форумът няма конкурсен характер. Той събира на едно място хора на различна възраст, с различен социален икономически и образователен статус, с една основан цел – да популяризират българския фолклор, песенен и танцов и да играят заедно български народни хора.

„Пролетно хоро“ е еднодневен фестивал. Трите модула в програмата му предлагат различно изживяване и емоция и за участниците, и за публиката. Представят по атрактивен и оригинален начин фолклора ни, провокират интерес към българските народни хора ,любов към българските традиции, национална гордост и самочувствие.

Първа част -индивидуално представяне на всички танцови формации и клубове на закрита сцена.

Втора част – фолклорно парад дефиле. Пъстро шествие от всички участници и гости преминава през целия град. Под звуците на народните инструменти и песните се веят българските знамена. Парад дефилето е своеобразно доказателство за това как различни хора се обединяват и събират под звуците на българска народна музика, хоро и национален флаг.

Третата част на фестивала се провежда на открита сцена и фолклорен оркестър на живо.

13-ото издание на фестивала ще се проведе под шапитото на най- големия цирков атракцион в България и на Балканите “ВелиЛенд“.