В периода 17 – 25 юни 2023 ще се проведат Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин. Това ще бъде най-голямото приобщаващо спортно събитие, в което ще участват повече от 7000 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания, съобщават от Дирекция Спорт при община Варна.

Спешъл Олимпикс България получи квота от 43 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без интелектуални затруднения в 9 спорта – лека атлетика (2 мъже и 2 жени), боче(2 мъже и 2 жени), бадминтон(1 мъж и 1 жена), конна езда (2 мъже и 2 жени), плуване(2 мъже и 2 жени), силов трибой (2 мъже), тенис (1 мъж и 1 жена), ролкови кънки (1 мъж и 1 жена) и за пръв път участие на обединен отбор по баскетбол (6 атлета с интелектуални затруднения и 4 партньора без интелектуални затруднения).


За Варна е определен един състезател в спорта конна езда и това е Велико Великов с партньорството на СККС“Варна“.

Велико е на 23 години и е носител на два златни медала по конна езда от Световните летни игри в Лос Анджелис през 2015 и сребърен медал от Световните летни игри в Абу Даби през 2019.

Велико тренира отново много активно с треньора Веселин Петров в Център за рехабилитация посредством хипотерапия, терапевтична езда.