Ако се замислим, идеята, че избягването на месо влияе зле на мозъка ни, донякъде има смисъл. От десетилетия насам антрополозите спорят за това какво са яли нашите предци, но много учени смятат, че именно месото е един от най-важните компоненти по пътя към развитието на тези забележителни 1,4 кг органи в тялото ни. Някои дори казват, че месото ни е направило хора.

Интелигентността е скъпа - мозъкът поглъща около 20% от дневните ни калории, въпреки че представлява едва 2% от телесното ни тегло – и реално погледнато най-добрия начин да си набавим необходимите мазнини, аминокиселини, витамини и минерали, от които органите ни имат нужда, е чрез консумацията на месо, в което се съдържат всички необходими за организма ни вещества.

Въпреки че е трудно да си представим, че нашите предци са избирали ряпа пред риба тон, днес това никак не ни учудва. Според последната статистика на планетата има около 375 милиона вегетарианци. На Запад пък веганството е една от най-бързо развиващите се тенденции за хилядолятието. В Съединените щати броят на веганите е нараснал с 600% между 2014 и 2017 г. Междувременно в Индия диетите изключващи месо са нормални още от 6 в. пр.н.е.

Соевите продукти са вредни за здравето

От една страна, все по-голямата загриженост относно хранителните пропуски в диетите на растителна основа води до редица тревожни заглавия, включително предупреждение, че те могат да спрат развитието на мозъка и да причинят необратими щети на нервната система на човека. Още през 2016 г. Немското дружество по храните категорично заяви, че за деца, бременни или кърмещи жени и юноши веган диети не се препоръчват, което бе затвърдено след проведено изследване през 2018 г.

Но от друга страна, ако въздържането от месо имаше някакво реално въздействие върху мозъка ни нямаше ли вече да сме забелязали? Дали наистина веганската диета вреди на интелекта ни или всичко това е само страх от неизвестното?

Единственото изследване, което е проведено по темата, включва 555 ученици от Кения, които са били хранени с три различни вида супа - една с месо, една с мляко и една с добавено олио. Те били тествани преди и след изследването, за да се провери дали има някакви разлики в техният интелект. Поради финансовото си състояни, по-голямата част от децата фактически вече били вегетарианци преди да започне проучването.

Изненадващо, децата, на които всеки ден се давала супа, съдържаща месо, имали значително предимство. В края на изследването те превъзхождали всички останали деца на тест за невербални разсъждения. Те и децата, които консумирали супа с добавено олио, са дали най-добри резултати на тест по аритметика. Разбира се, необходими са още изследвания, за да се провери дали този ефект е реален и дали би се отнасял и към възрастни в развитите страни. Но това повдига интригуващи въпроси относно възможността веганството да ограничава някои хора.

"Чудната градина" вече има разсадник

Всъщност има няколко важни хранителни вещества за мозъка, които просто не съществуват в растенията, например креатин, карнозин, таурин и омега-3. Желязото и витамините В12 и D3 обикновено се срещат само в животински продукти, въпреки че могат да бъдат синтезирани в лаборатория или извлечени от неживотински източници като водорасли, бактерии и лишеи и добавени към хранителни добавки.

За всички изброени по-горе хранителни вещества е доказано, че в телата на вегетарианците и веганите се срещат в по-ниски количества. Засега влиянието, което тези недостатъци оказват върху живота на веганите, до голяма степен е загадка. Но няколко скорошни проучвания ни дават някои улики – и те биха били неприятни за четене от вегани.

„Мисля, че има някои реални последици от това, че диетите на растителна основа стават все по-популярни. Не че растителната диета е лоша, но не мисля, че хората реално са наясно за хранителните вещества, които могат да бъдат набавени най-вече от животински продукти.“, казва Тейлър Уолъс, хранителен учен и изпълнителен директор на консултантската фирма за хранене „Мисли здравословно”.

„Има някои трагични случаи на деца, чиито мозък не е успял да се развие поради това, че родителите им са неинформирани вегани. В един от случаите детето не можеше да седне и да се усмихва. В друг – изпадна в кома.“, казва Дейвид Бентън, който изучава връзката между начина ни на хранене и мозъка ни в университета в Суонзи.

В по-зряла възраст количеството на B12 в кръвта на човек е пряко свързано с коефициента му на интелигентност. Проучване сред възрастни хора установило, че за мозъците на тези с по-нисък прием на витамин В12 е шест пъти по-вероятно да се свиват с времето.

Откриха мишка в замразени пилешки хапки

Въпреки това ниският прием на В12 е нещо нормално при веганите. Британско проучване установило, че половината от веганите, които били изследвани, са с дефицит. В някои части на Индия този проблем е често срещан - вероятно в резултат на широкото разпространение на диетите без месо.

Друго хранително вещество, което липсва в типичната веганска диета е желязото. Въпреки че често го свързваме с кръвта, желязото играе видна роля и при развитието на мозъка, и е от съществено значение за поддържането му здрав през целия ни живот. Например проучване от 2007 г. установило, че даването на хранителни добавки с желязо на млади жени води до значителни интелектуални ползи.

Изненадващо лесно е да имаме недостиг на желязо, въпреки че то представлява 80% от вътрешната маса на планетата, на която живеем. Счита се, че два милиарда души имат недостиг на това вещество в световен мащаб. Веганите са особено податливи, защото формата, която се абсорбира най-лесно от организма, е „хем-желязо“, което се намира само в животинските протеини. Според немско проучване, 40% от веганите, които били изследвани, приемат по-малко от препоръчителната дневна доза.

„Мисля, че имаме нужда от много повече изследвания за веганското хранене и здраве. Със сигурнст можем да кажем, че е възможно да се води здравословен живот като веган - има хора, на които веганската диета се отразява много добре.“, казва Хедър Ръсел, диетолог от „Веган общество”. Тя добавя, че сърдечно-съдовото и мозъчното здраве на човек са свързани и веганите са склонни да имат по-здрави сърца.

Без съмнение веганството може да причини дефицит на B12 и желязо и със сигурност може да повлияе на вашата интелигентност“, казва Нейтън Кофнас, биолог от Оксфордския университет.

Въпреки че веганите могат да приемат хранителни добавки, Кофнас смята, че е нереалистично да очакваме, че всички ще го направят. Следователно той намира за тревожно все по-голямото разпространение и нарастващата популярност на растително-базираните диети.

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube