Днес живеем в свят, който предлага всякакви възможности за пътешествия и посещения на туристически атракции. Много от европейските страни са се утвърдили като гастрономически центрове, например Италия, Франция, Испания и др. Някои от тях са наследили и невероятни археологически и природни забележителности, като по този начин естествено разширяват туристическите дестинации за чуждестранните посетители. Една държава обаче предприема нестандартен подход към развитието на туризма и това е Украйна.

През месец февруари 2021 г. Министерството на културата и информационните политики, Министерството за опазването на околната среда и природните ресурси, Държавната агенция за развитието на туризма и Държавната агенция за управлението на отчуждената зона около град Припят, Украйна, подписаха меморандум за развитие на обезлюдената област като туристическа забележителност. Според министъра на културата Александър Ткаченко разработването на Припят ще даде друга перспектива на мъртвия град, който ще се превърне в своеобразен паметник. Той не иска тази област да се свързва само с трагичния случай от 1986 г.

Случаят “Чернобил”

На 26 април 1986 г. в 1:24 ч. сутринта в атомната електроцентрала Чернобил четвъртият блок избухва в пламъци. Взривът и пожарът напълно унищожават реактора и в околната среда попада огромно количество радиоактивни вещества. В началото на аварията загива само един човек - служител на централата Валерий Ходемчук. След взрива, на мястото е имало общо 134 души от централата и от притеклия се спасителен отряд. Много от тях губят живота си през следващите месеци в резултат на лъчева болест.

“Възкресението на Чернобил”: 38 години по-късно

Веднага след установяването на взрива в четвърти блок е сформирана група по предотвратяване на аварията. В тази група са включени пожарникари, военни, учени и работници от електроцентралата. Благодарение на саможертвата на тези хора пожарът е предотвратен към 6:00 ч. сутринта, като по този начин е избегната и опасността от световна екологична катастрофа.

Радиоактивен облак преминава над обширни територии на Съветския съюз. Особено изложени на радиацията са Беларус, Украйна и Русия, където, според различни източници, близо 8,4 милиона души са изложени на радиация. Предполага се, че 115 000 души са починали от различни заболявания, причинени от радиацията след Чернобилската авария.

След установяването на инцидента през месец май 1986 г. е започнало изграждане на специално защитно съоръжение. Тази постройка ограничава радиоактивното замърсяване.

“Възкресението на Чернобил”: 38 години по-късно

Създаването и погубването на Припят

През 1970 г. започва строежът на АЕЦ Чернобил в Украинска СССР и за обслужването на централата е бил изграден град Припят. За по-малко от десетилетие градът бил населен с около 40 хил. жители. Повечето от тях работили за електроцетралата.

На 27 септември 1977 г. започва работа първият енергоблок на станцията. Около 5 години по-късно е засечен първия проблем - при пробно пускане на първия енергоблок един от технологичните канали се срутил и деформирал графитната облицовка на активната зона. Аварията била отстранена, но работата по реактора отнела три месеца.

Така се стигнало до фаталния момент за четвърти блок на Чернобил. Планираното изключване на реактора за измерване на генераторните показатели не се осъществило безпроблемно.

На 27 април 1986 г. град Припят е евакуиран. В следващите дни се извършила поетапна евакуация на населените места в радиус от 10 км. от Чернобил, а през месец май - на тези на разстояние от 30 км. Евакуираните жители наброявали повече от 600 000.

Припят днес

Днес градът на АЕЦ Чернобил е познат като мъртвия град. Огромни блокове, административни и обществени сгради, детски градини и училища, площадки за игра и увеселителния парк са оставени на милостта на времето, напълно празни. Поради бързата евакуация много от вещите на хората са останали в Припят и сякаш времето там е замръзнало в мига на инцидента. За да съхрани и разкаже трагичната история. 

Мистериозната гледка, която представя градът, се превърнала в притегателна сила за много пътешественици. В последните години се наблюдава наистина повишен интерес за достигане до град Припят, въпреки все още опасната радиоактивност.

Това е и причината министърът на културата в Украйна да иска да облагороди Припят като туристическа дестинация. Дали това е възможно на този етап, ще определят специалисти. Едно е сигурно - любопитните посетители на Припят възкресяват живота там, дори и за малко.  

Текстът подготви Мила Манчева, стажант-репортер в Дарик